Close
Perito Moreno Buzulu (Arjantin)

Perito Moreno Buzulu (Arjantin)

Arjantin, yüzölçümü olarak neredeyse Hindistan’a eşit. Nüfusu ise sadece 40 milyon, ki bu nüfusun neredeyse üçte biri Buenos Aires’te oturuyor. Böyle olunca yerleşim birimleri arası mesafeler gerçekten çok büyük. Ushuaia’dan El Calafate’ye gitmek 16 saat sürüyor. El Calafate’den Buenos Aires’ gitmek için ise 36 saat. Yani otobüste epey vakit geçirmeyi göze alacaksınız. Uçak biletleri pahalı ve önceden yer ayırtmadığınız takdirde yer bulmak neredeyse imkansız. Neyse ki otobüsler son derece konforlu; bir sıraya sadece üç yatar koltuk koyarak uzun yolda seyahat edenleri rahat ettirmeyi beceriyorlar.

Perito Moreno

El Calafate, Perito Moreno buzulunun yolu üzerine denk gelen ve son zamanlarda turizm sayesinde hızla gelişen küçük bir şehir. Şehrin hızla gelişmesi eski bölge valisinin cumhurbaşkanı olması sonrasında başlamış. Şehrin yeni yerleşime açılan göl kenarındaki en pahalı kesiminde cumhurbaşkanına ev ve otellerin yanından geçerken, soför “viva el presindente” deyip eliyle çalma işareti yapıp ince ince dalgasını da geçiyordu.

Perito Moreno buzuluna varmak için El Calafate’den çıkarak Arjantin Gölü kıyısını takip ederek 80 km batıya devam ediyoruz. İIk başta sadece sarı ve tonları ile dolu olan çevre, buzula yaklaştıkça renkleniyor: yeşilin tonları, sonbaharın kızılları başlıyor. Milli Park’a girmemizle birlikte minibüsten her dışarı bakmam bende sanki kartpostala bakıyormuşum hissi uyandırıyor. Yeni yağan yağmur ağaçları daha canlı gösteriyor, mis gibi toprak kokusu yaprakların enfes renkleriyle birleşip insani hayran bırakıyor. Ağzım açık dalmışken yol iyice gölün kenarına iniyor ve renklere gölün mavileri grileri karışıyor. Keyfim tam yerinde, daha da iyi olabilir mi? … derken minibüs son tepeyi aşınca buzulu ilk defa görüyorum. Offfffff.

Perito Moreno 1

Beyaz, mavi, turkuaz, açık beyaz, koyu beyaz, koyu mavi,… Güneş ışıklarının bin bir şekilde duran buz kütlelerine çarpıp insan yapımı her türlü kristali sınıfta bırakacak kadar güzel ışıldayan ucu bucağı gözükmeyen Perito Moreno buzulu.
Buzul, bu sene ilerleyerek (2004 ve 2006 da yaptığı gibi) Arjantin Gölü’nü ikiye bölmüş. Bu yüzden gölün bir kısmında su derinliği diğerine göre 10 metre daha fazla. Kış geçtikten sonra su seviyesi farkından dolayı buzulun fazla dayanamayıp eski yerine çekileceği düşünülüyor. Perito Moreno buzulu yaklaşık olarak 30 km uzunluğunda 5 km eninde, Güney And Dağları buz havzasının bir kolu. Bu havza yaklaşık 22000 km’lik bir alanı kapsıyor ve dünyanın en büyük üçüncü tatlı su deposu. Şu ana kadar küresel ısınmadan etkilenmeyen buzul, bilimadamları tarafından en sıkı takip edilen buzulları arasında.

Perito Moreno 2

Yukarıdaki fotoğrafta suyun ortasındaki küçük beyaz noktaya iyice bakarsanız aslında deniz otobüsü olduğunun farkına varacaksınız. Buzulun üzerinde dolaştınız bir de göl üzerinden görmeye ne dersiniz? Anlatacak çok şey var, ama vakit geç olmuş, başka zamana artık….

Gazella Turizm Arjantin Turları

Gazella Turizm Arjantin

Close