Close
10 Fotoğraf 10 Yorum

10 Fotoğraf 10 Yorum

Fotoğraf ve yorum  iç içedir. Her bir fotoğraf bir anlam taşır, bir matematiği ve bir kimyası vardır.

1 •  Sevimli ve coşkulu  bir yayla çocuğu  sade  anlatımlı  bir kompozisyonda kendini   bulmuş. Dışarıdaki homojen ışık yumuşak bir aydınlatma sağlayarak, kontrastlığı olabildiğince dengeliyor. Ahşap elemanların yatay ve düşey çizgileri altın oranlara sabitlenerek yerini sağlama almış.İç bölümde görülen minik pencere izleyiciyi içeriye sürüklerken mekan algısını güçlendiriyor ve yüzeydeki tekdüze platforma hareketlilik kazandırıyor. Çocuğun  penceredeki eli hem  ona hem de kompozisyona destek olmuş.

KARÇAL DAĞI YAYLA EVİ, ARTVİN  Çekim  hızı : 1/100Diyafram : f/2.4 ISO : 80

2 •  Yaşamdan bir kesitle karşı  karşıyayız.  Ters  ışıkla grafik bir soyutlamaya dönüşmüş  hikayemiz   kavisli  zemin   üzerinde  koyu  lekeler   şeklinde yükseliyor.  Geride  kalmış  son  ışığa  tutunmaya çalışan kompozisyonda değirmen, adam ve eşeği birer  siluete dönüşmüş.İlgi merkezinin görüntüüzerindeki en kontrastlı noktada olması  belirginliği güçlendiriyor. Akşam ışığıyla oluşmuş renk sıcaklığı ve pervanenin zarif yapısı değirmenin ağır koyu kütlesini dengelemiş.

CUNDA, AYVALIK, BALIKESİR Çekim  hızı : 1/182  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

3 •  Işık duygusunun güçlü işlendiği minimalist  bir leke fotoğrafı. Az elemanla çalışılmış  ince  bir  kompozisyonda hareket  ile durağanlık iç içe. Arka plandan gelen bir parça ışık fotoğrafa can veriyor. Çerçevenin bir yanında tek başına duran ağaç, öteki tarafı  dengeleme peşinde.  Yürüyüş halindeki  ayakların, üst üste binmeden, birbirinden ayrı görüldüğü anda deklanşöre basılmış olması doğru zamanlamayı sağlamış.

SAHARA, FAS  Çekim  hızı : 1/535  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

4 •   Cep  telefonları  zorlu   iklim  koşullarında  da   başarılı.   Cepte   taşınan kameralar vücut  sıcaklığına  yakın  olduğu  için soğuk  havalardan  fazla etkilenmiyor. Kar ve tipi altında  çekilen örnekteki fotoğrafta yolun üçgen zemini  izleyiciyi köye  taşıyor. Farları açık  yolculuk  halinde  olan  araç,  ilgi merkezi olup kompozisyondaki tek  yaşam öğesi. Aracın  ışıkları  köyün  ışıklarına karışırken aydınlatılmış cami minaresiyse fotoğrafta bir denge unsuru olarak  beliriyor.

FRİGYA VADİSİ, KÜTAHYA  Çekim  hızı : 1/45  Diyafram :  f/2.2  ISO : 250

5 •   Sıcak renk  giysilerle  öne  çıkan  figür heykele  sırtını  dayayarak konuyla bütünleşmiş.  Farklı   bakış   açısıyla   zıt  bir   anlatım    sağlarken,  ölçek görevi  görerek boyutlar   hakkında bilgi veriyor.  Dikey eksende  gelişen kompozisyonun altın noktasına yerleştirilen ilgi merkezi aynı zamanda duru  ve yalın bir anlatımın ifadesi olmuş.

KATMANDU, NEPAL  Çekim  hızı : 1/262  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

6 •  Fotoğraf,  yaşamın içinden  görsel  bir  kesit  çıkararak anlam  ve yorum yüklüyor. Kompozisyona giriş satıcı ve sattığı renkli meyvelerden. Meyve sepetinin üzerinde devam  eden  görsel  yoğunluk  geniş  açının  perspektif etkisi  ile küçültülüp uzaklaştırılmış. Boş alandan  geçerken  fotoğraflanmış bisiklet izleyiciyi derinliğe  davet  ediyor. Geri plandaki  ev dizileri yöre  mimarisini, kadınların üzerindeki giysiler de geleneksel yaşam hakkında ipuçları veriyor.

BHAKTAPUR, NEPAL  Çekim  hızı : 1/198  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

7 •  Yaşam   unsurunun   eşyalarla  bütünleşerek  devamlılık   oluşturduğu bir  fotoğraf.  Yerel  zenginliklerin  harmanlandığı   kompozisyonda  yaşlı kadınları gündelik işlerinde görüyoruz. Kırlangıç adı verilen  özgün Doğu mutfağında, raflarda  dizili duran kap  kacak   eşyalardan tavandaki havalandırma penceresine uzanan bir  kompozisyon karşısındayız. Tabandan  yükseklere uzanan detaylar fotoğrafın  zenginliğini  oluştururken; ışık, mekanı  farklı  aydınlatarak, öne çıkması ve gölgede kalması  gereken yerlerde isabetli davranmış.

BAYBURT  Çekim  hızı : 1/25  Diyafram :  f/2.4  ISO : 250

8 •  Hemen    yanı   başımızdaki  kalan    son   doğal   alanlarımızda   çekilmiş bir   sonbahar  fotoğrafı.   Kompozisyonun  teknik   yapısını   ters   ışıkla belirginleşmiş  ağaç    kümeleri  oluşturmuş.  Koyu  ağaç    gövdelerinin ritmik  dizilişi fotoğrafın  ana  hatlarını oluştururken açık ton ve renk  geçişlerine izin veriyor. Sonbaharın koyu tonlardan pastel  renklere uzayan skalası  aynı  zamanda kompozisyona devinim kazandırıyor.

BELGRAD ORMANI,  İSTANBUL  Panoramik çekim modu  (Bu modun exif  bilgileri yok, bu nedenle ayrıntı bilgi veremiyoruz)

9 •  Cep telefonları moda fotoğrafçılığında da imdada yetişiyor. Bu küçük sihirli aletler  doğru  ışık kaynağında neredeyse sorunsuz işler  üreterek basit ihtiyaçlarınızı anında giderecektir. Öndeki modelle girilen kompozisyonda ikinci  model  ve  tekne,  izleyiciyi basamak basamak arka plana  taşıyor.  Figürlerin sol üst  köşeden sağ alt köşeye  diyagonal  dizilişi fotoğrafa hareket katarak fotoğrafı zenginleştiriyor.  Modellerin   bakış   yönündeki    paralellik   uyum   etkisi   sağlarken, çerçevenin alt kenarı modelleri tam yerinden keserek sahnenin kaidesini oluşturuyor.

BASİT MODA ÇEKİMLERİ, FETHİYE  MUĞLA  Çekim  hızı : 1/1600  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

10 •   Oldukça dik gelen gün ışığına karşın ışık dağılımı ve tonlama açısından yumuşak ve  dengeli  bir  fotoğraf   oluşturulmuş. Tabana  serili  toprak testiler yüzeyi hareketlendirerek  zenginleştiriyor ve modelin  çevresini kuşatarak açık bir kompozisyona neden oluyor. Diyagonal yol boşluğu  çalışan kadını vurgulamakta ve  çömleklerin ritmik  dizilişi doku  özelliğinde.  Öte yandan figürün konumu ve işine odaklanması fotoğrafın  doğal çıkmasını sağlamış.

BHAKTAPUR, NEPAL  Çekim  hızı : 1/834  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close