Close
Manzara fotoğrafı çekmek için yaz kış gidilecek yer: Lofoten

Manzara fotoğrafı çekmek için yaz kış gidilecek yer: Lofoten

Lofoten  takım adaları genel olarak :

Manzara fotoğrafı çekmek için mükemmel bir yer. Biz Ağustos 2016 da gittik yazın güneş bildiğiniz gibi batmıyor.  Ağustos sonunda artık 3-4 saat kadar gece oluyor. Lofoten yazın olduğu kadar kışın da güzel  fotoğraf veren bir yer. Kışın  hava açıksa gece küzey ışıklarıyla beraber nefis  manzara fotoğrafları çekilebilir

Ulaşım : Oslo’dan ya evenes havaalanına gidip oradan araba kiralayıp 4 saatlik bir yolculukla bölgeye ulaşacaksınız

Ya da

Oslo’dan Bodo’ya uçup  oradan  feribotla veya tekrar küçük uçakla Leknes’e uçacaksınız .

Kalmak için Reine, Leknes, Hamnoya veya Sakrisoya tercih edilebilir. Leknes o bölgenin en büyük yerleşimi yaklaşık 2 bin kişi yaşıyor küçük bir avm si var oteller mevcut. Diğer adı geçen yerler balıkçı köyü ve sadece robruer mevcut

Robruer denilen eski balıkçı kabinlerini otele çevirmişler mutfaklı tek veya iki odalı evler  oda gibi gecelik kiralanabiliyor .

Restoran ve yemek yerleri zayıf hatta bazı bölgelerde yok  robruer de kalıyorsanız eğer ozaman eve alışveriş yapın sandviçle idare edin .Biz öyle yaptık.

Kuzey ışıkları  Kasım – Mart arası açık havalarda ve geceleyin görünür. Her zaman görünecek diye bir şey yok şans işi. Bir de gezinizi  Dolunay zamanına denk getirmeyin. Kuzey ışıkları  karanlık ay zamanı daha iyi görünür.

Mayıstan sonra artık 24 saat güneş var ta Agustos sonuna kadar .

Kesin fotoğraflanması gereken yerler  :

Sakrisoya

**Sabah ışığı  iyi öğlenden sonra köy ters ışıkta kalıyor

Sakrisoya  tepeden

sakrisoya tepeden

Hamnoya  köprüsünü geçtikten sonra yaklaşık 300 metre sonra sağda bir balık işleme tesisi var  beyaz bir depo görünümlü bina  tam onun karşısında bordo tipik o robuer lerin olduğu ince bir yol var. Sapağın adı robruer olenilsoy o yolun sonuna kadar gidiyorsun  zaten çıkmaz sokak . Bir robuer otelin önünde yol bitiyor burası park edebileceğin bir yer.

Solda bir tepecik var ince bir patikayla yukarı doğru tırmanıyorsun. Elektrik direkleri var zaten onların güzergahında tırmanıyorsun. Yaklaşık 40 metre sonra ilk elektrik direğini gördüğün zaman denize doğru yürüdüğünde bir kaya parçası var üzerinden bu manzarayı çekebilirsin.

Sakrisoya  denize yakın yerden

sakrisoya deniz kenarından

Hamnoya köprüsünü geçtikten sonra 300 metre sonra sağda balık işleme tesisi var solunda iki robuer var  yol ile o robuerlerin arasından bu fotoğrafı çekebilirsin.

Uttakleiv beach

attakliev

**Sabah tan öğlene kadar  ışık doğru açıda öğlenden sonra yuvarlak taşlara gölge düşüyor

Uttakliev köyü yolun en sonunda köye ulaşmadan önce bir kaç kumsal görüyorsun ama hiçbiri bu kumsal kadar güzel ve fotojenik değil. Uttakliev köyüne  son bir küçük tünelden geçilince ulaşılıyor. 10 hane ya var ya yok ve dağınık yerleşim. Yani ulaşmadığını sanıyorsun ama orası. Yolun bittiği yer oratlık bir yer solda toprak bir yol var o yolun sonuna kadar gidip arabayı park edip sahile iniyorsun yuvarlak taşlar arasından bu tip uzun pozlama fotoğraflarlar çekiyorsun. Bu taşların olduğu yer bir sert yamacın altında öğlenden sonra gölge oluyor onun için öğlen  bire kadar rahat fotoğraf çekilir.

Nus fjord:

nusfjord

**Sabah geç ışık fjorda giriyor akşam ışığı zamanı  yüksek tepelerden dolayı karanlık oluyor

Bu balıkçı köyü  ana yoldan sapılarak gidilen bir köy  yol asfalt ve çok rahat. Yolun sonunda balıkçı kabinlerini otel odasına çevirmişler, nefis ve çok rahat. Resepsiyonun olduğu bölgeye  yolun bittiği yerden giriliyor. Yol aşağı doğru meyilli 15 metre sonra sağa doğru kıvrılıp aşağı doğru meyille resepsiyon tarafına gidiyor .

Biz o yolda sağa doğru kıvrılmıyoruz tam o noktada arabayı park edip soldaki beyaz bir evle küçük üzerinde bakerie yazan evin arasından fjordun göründüğü yere kadar yürüyoruz. Patika bittiğinde sağa doğru dönüp çimlerde yürüyerek. 20 metre sonra bir kayaya ulaşmış oluyorsun kayanın üzerinde balık kurutma rafları var o kayanın  üzerene çıkıp oradan bu fotoğrafı çekebilirsiniz.

Sildpollnes kilisesi:

sildpollnes

** öğlenden sonra ışık güzel

Bu kilise bir yarım adanın tam ucunda  Solvear kasabasından yaklaşık 10 kilometre sonra. Yolda sapağı var tabelası belirgin kaçırmak mümkün değil.

Hamnoya:

hamnoya1

** ışık öğlenden sonra güzel ve doğru zaman

Hamnoya kaprüsünün başladığı yerde yol sola doğru köye giriyor. Biz orada bir yerde park ediyoruz. Hamnoya köprüsü çok dik bir köprü köprüye yaya olarak gidiyoruz ve en tepesine ulaşmadan bu tip pozlar çekilebilir .

Solvaer’den Svinoya evleri:

svinoya evleri

Scandic Solvear otelinden  242 /244/ 246  nolu odalardan bu poz çekilir. Aslında otelde kalmıyorsanız da otel küçük bir yarım ada ve Svinoya adasına bakan kısımları var.

 

Yazan: Velit Gazel

http://gazella.com/kuzey-isiklari-pesinde-norvec-lofoten-turu

Close