Close
Hindistan’da 8 Popüler Festival

Hindistan’da 8 Popüler Festival

Son derece spiritüel bir ülke olan Hindistan’daki festivaller, hindular için adeta günlük hayatın merkezi. 

Yıl boyunca düzenlenen çeşitli ve sayısız festivaller Hint kültürünü, ülkeyi ziyaret eden yabancılara en iyi şekilde yansıtıyor. Aşağıda yer alan Hindistan’daki popüler festivalleri sakın kaçırmayın!

shutterstock_298884689 (Kopyala)

1. Diwali

Diwali, iyiliğin kötülüğe ve aydınlığın karanlığa galip gelmesini kutlayan beş günlük bir festivaldir. Lord Ram ve eşi Sita’nın Ayodhya krallığına geri dönüşü için; maymun tanrısı Hanuman’ın şeytan King Ravana’yı yendiği ve şeytani güçlerden Sita’yı kurtardığı için yapılan bir kutlamadır. Havai fişekler, küçük kil lambaları ve yanan mumlar olduğu için “Işık Festivali” olarak da bilinir. Mum ışıkları Diwali’yi sıcak, ışıl ışıl bir festival yapıyor ve izleyenlere eğlenceli anlar yaşatıyor.

Tarih: 19 Ekim 2017

shutterstock_453405430 (Kopyala).jpg

2. Ganesh Chaturthi

11 gün süren gösterişli Ganesh Chaturthi festivali, çok sevilen fil başlı Hindu tanrısının (Lord Ganesha) doğumunu onurlandırıyor. Festivalin başlangıcında evlerde ve sokaklarda büyük, özenle hazırlanmış ve dekore edilmiş Ganesha heykelleri göze çarpar. Festivalin sonunda şarkılar ve danslar eşliğinde heykellerle cadde boyunca geçit töreni yapılır.

Tarih: 25 Ağustos – 5 Eylül 2017

shutterstock_133962347 (Kopyala)

3. Holi

Holi, iyinin kötülük üzerindeki zaferini, aynı zamanda bahar mevsimi hasat bolluğunu kutlayan iki günlük bir festivaldir. “Renklerin Festivali” olarak da bilinir: İnsanlar coşkuyla birbirlerine tozlu ve renkli tozlardan atarlar, partiler düzenlerler, su fıskiyelerinin altında çeşitli danslar ederler. Geleneksel olan bu kutlamalar sırasında Bhang (esrar bitkilerinden yapılmış bir macun) tüketilir. Holi festivali, ıslak ve kirli olmanın bir sakıncası yoksa katılmak için çok eğlenceli bir festivaldir.

Tarih: 2 Mart 2018

shutterstock_76620460 (Kopyala)

4. Navaratri, Dussehra ve Durga Puja

İlk 9 günü Navaratri olarak bilinirken, Ana Tanrıça’nın onuruna yapılan danslarla dolu bir festivaldir. Dussehra olarak adlandırılan 10. gün, Lord Rama tarafından şeytan kral Ravana’nın mağlubiyetini kutlamaya adanmıştır. Ayrıca şeytan Mahishasura üzerinde saygın savaşçı tanrıça Durga’nın zaferiyle çakışıyor.

Bu festival Doğu Hindistan’da Durga Puja olarak kutlanır. Tanrıçanın dev heykelleri kutsal Ganj Nehri’ne batırılır. Ülke genelinde düzenlenen tiyatro gösterileri, danslar ve kültürel performanslarıyla son derece sosyal ve tiyatral bir organizasyondur.

Tarih: 21-30 Eylül 2017

shutterstock_480375478 (Kopyala)

5. Onam

Onam, Kerala’da yılın en büyük festivalidir. Bu 10 günlük hasat festivali efsanevi Kral Mahabali’nin evine dönüşünü kutluyor. Hindu kültürü ve mirası açısından zengin bir festivaldir. İnsanlar evlerinin önündeki zemini, Kral’ı ağırlamak için çiçeklerle güzel ve çarpıcı bir şekilde süslerler.Bu festival; muz yaprakları, dans, spor, oyunlar ve teknede yılan yarışlarında sunulan yeni kıyafetlerle, ziyafetlerle de kutlanmaktadır.

Tarih: 4 Eylül 2017

shutterstock_477188476 (Kopyala)

6. Krishna Janmashtami/Govinda

Krishna Janmashtami, Govinda olarak da bilinir, Lord Krishna’nın doğum günü kutlamalarıdır.Festivalin en eğlenceli ve ilginç kısımlarından biri, binalardan yükseğe tutturulmuş kil ile dolu açık çömlek kaplara erişip bunları kırmak için birbirleri üzerine tırmanarak piramit oluşturmaya çalışan adamları izlemektir.

Tarih: 15 Ağustos 2017

shutterstock_504593323 (Kopyala)

7. Pushkar Deve Fuarı

Hindistan’ın Rajasthan eyaletindeki Pushkar Deve Fuarı için 50.000 adet deve küçük çöl kasabası Pushkar’a getiriliyor.5 gün boyunca develer giydirilip traş ediliyor, geçit töreni düzenleniyor ve güzellik yarışmalarına sokuluyorlar. yarıştı ve elbette bu etkinlikler sonunda deve ticareti yapılıyor. Eski, geleneksel tarzdaki Hint festivaline tanık olmak için harika bir fırsat.

Tarih: 28 Ekim – 4 Kasım 2017

shutterstock_593013017 (Kopyala)

8. Kerala Tapınak Festivali

Güney Hindistan’ın Kerala eyaleti, egzotik tapınak festivalleri ile ünlü tapınaklarla doludur. Bu festivalin özellikle ilgi çeken kısmı, süslemelerle dolu  göz kamaştıran büyük fil atraksiyonlarıdır. Geçit törenlerine katılanlar arasında renkli şamandıralar, davulcular ve müzisyenler de vardır.

Close