Close
Kuzey Işıkları (Aurora Borealis)

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis)

Aurora Borealis Nedir?

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), çok sayıda elektronun manyetik alan boyunca Dünya’ya akması ve hava partikülleri ile çarpışmasından kaynaklanan bir doğa olayıdır. Bu çarpışma sonucu hava, floresan bir ışık tüpü gibi yanar ve sonuç olarak ortaya çıkan gazlar da izlemekten keyif aldığımız kuzey Işıkları renklerini oluşturur.

Buradaki yüklü parçacıklar güneş ışınlarından kaynaklanmaktadır ve güneşin duruma bağlı olarak hava koşullarına göre Aurora’nın görülme fırsatı değişkenlik göstermektedir.

shutterstock_388576447 (Kopyala)

Aurora Borealis’i En İyi Ne Zaman Yakalayabiliriz?

Aurora Borealis’i karanlık kış geceleri ile ilişkilendiririz, ancak bu doğal fenomen herhangi bir zamanda meydana gelebilir. (Sadece açık hava koşullarında görmek daha zordur)

En iyi zaman dilimi ise Eylül ayından Nisan’a kadar gece 11 ile 2 saatleri arasında seyretmektedir. İskandinavya’nın ne kadar güneyine giderseniz, Aurora Borealis sezonu bir o kadar kısalacaktır. Aurora en iyi akşamın erken saatlerinde ve gece hava bulutlu değilken görülebilir.

shutterstock_618484214 (Kopyala)

Aurora Borealis Nerede ve Hangi Sıklıkta Görülebilir?

Bu fenomeni görmek için, Kuzey Işıklarının bulunduğu auroral bölgeyi (veya Kuzey Kutbu’nun ötesindeki herhangi bir yeri) ziyaret etmelisiniz. Turistlerin gözde izleme mekanları, Norveç’in Tromso ve Finnmark ilçelerinin kıyıları ve özellikle Kuzey Cape (Nordkapp)’tir.

Kuzey Işıkları diğer kuzey bölgelerinde de görülebilir, ancak Norveç’in ve İsveç’in kuzey yarısı ve İzlanda’nın tamamı Aurora Borealis’i izlemek için “en iyi yer” ünvanına sahip yerlerdir.

Görülme sıklığı büyük ölçüde bulunduğunuz konuma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Norveç’in Tromso şehrinde (Tromsø) ve Kuzey Cape (Nordkapp) şehrinde, kuzey Işıklarını her açık gecede çok sık olmasa da görebilirsiniz.

Aynı durum daha kuzeydeki yerler için de geçerlidir. Güneye doğru gittikçe (örneğin orta veya güney İsveç gibi), Aurora Borealis’i görmek daha zorlaşmakta ve ayda yalnızca 2-3 kez ortaya çıkmaktadır.

Kuzey ışıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close