Close
Machu Picchu, Peru – İnkaların Gizemli Kayıp Şehri

Machu Picchu, Peru – İnkaların Gizemli Kayıp Şehri

Peru’nun And Dağları arasından yükselen İnka’ların kayıp şehri Macchu Picchu’ya tırmanmak, birçok insanın ölmeden önce yapılacaklar listesinde yer alan bambaşka bir deneyim.

Machu Picchu, Güney Amerika’da İnka’ların en görkemli arkeolojik yerleşim yeri. Bu Perulu gizemi, diğer adıyla “İnka’ların Kayıp Şehri” neredeyse yüzyıldır tarih meraklılarını büyülemeye devam ediyor.

shutterstock_133358189 (Kopyala)

Machu Picchu’nun Geçmişi ve Tarihi 

Machu Picchu, kayıp şehir Vilcabamba’yı arayan Hiram Bingham adlı Amerikan tarihçinin tesadüfen rastladığı 1911 yılına kadar, sadece birkaç Perulu çiftçi tarafından bilinirdi. Bingham, bitki örtüsü ile sarmalanmış aşırı derecede büyük yapılar buldu. Başlangıçta Vilcabamba’yı bulduğunu zannetti. Birkaç kez bu yerleşim yerine kazı yapmak için geri döndü ve gizemini çözmeye çalıştı.

Vilcabamba ise daha sonrasında ormanlık bir alanda tespit edildi. 1930’lar ve 1940’lar boyunca, Peru’lu ve Amerika’lı arkeologlar kalıntıları ormandan uzaklaştırmaya devam ettiler ve daha sonraki keşif gezilerinde Machu Picchu’nun gizemini çözmeye çalıştılar.

Üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu şehir hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. Günümüzde ise İnkalar’ın, İspanyollar Peru’ya gelmeden önce Machu Picchu’yu terk etmiş oldukları yönünde birtakım söylentiler mevcut. Bu durum İspanyol tarih kitaplarında neden bahsedilmediğini de açıklamakta. Fakat kesin olan tek bir şey var: Machu Picchu, İnka tarihinin bir kısmında önemli bir tören merkezi olduğuna şüphe getirmeyen gözalıcı ve devasa taşlarla süslü yerleşim yeri.

İlginçtir ki 1986’da arkeologlar, şehrin beş kilometre kuzeyinde Machu Picchu’dan daha büyük bir şehir buldular ve bu yeni şehre Maranpampa (diğer adıyla Mandorpampa) ismini verdiler. Belki Maranpampa, Machu Picchu’nun gizemini çözmeye yardımcı olacaktır.

shutterstock_355398185 (Kopyala)

Machu Picchu’ya Nasıl Gidilir?

Machu Picchu’ya çıkışın bir kısmı eğlenceli olabilir. Çoğu gezgin en popüler rotayla Machu Picchu’ya ulaşır: Cusco’ya uçuş, Aguas Calientes’e tren ve kalıntılara son beş kilometre kala otobüs yolculuğu.

Tren, sezona ve talebe bağlı olarak Cusco’daki Estación San Pedro’dan Aguas Calientes’e üç saatlik süren bir güzergah ile günde birkaç kez sefer yapmaktadır. Trenlerin bir kısmı express trendir, diğerleri güzergah boyunca birkaç kez durmaktadırlar. Bu lokal tren yolculuğu, yürüyüş yerine varıncaya kadar beş saat sürebilir.Vakti bol olan ve fazlasını arayan gezginler, Güney Amerika’nın en popüler rotası olan Inca Trail’de yürüyüş yapabilirler.

Sırt çantalı gezginlerin yüksek irtifa ve dik yolları barındıran ve 33 km (>20 mil) sürecek olan bu yolculuğu, üç ya da dört gün süreceği için önceden planlamaları gerekecektir.Diğer ziyaretçiler ise Machu Picchu’yu genellikle Cusco, Lima ve Sacred Valley’i içeren bir turla ziyaret etmektedirler.

Peru hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close