Close
Vietnam’a Gitmek İçin 10 Sebep

Vietnam’a Gitmek İçin 10 Sebep

Kanlı 20. yüzyıl tarihini göz önüne alındığında, Vietnam’ın dünyanın geri kalanıyla olan rekabeti, öz yönetimi, kültürü ve medeniyetiyle birlikte bin yıllık zengin bir geçmişe sahip olduğu kolay unutulabiliyor.

Oysa Vietnam; birbirinden etkileyici tarihi yapıları, lezzetli yiyecekleri, geleneksel biraları ve 20. yüzyıl savaşlarının dahi silemediği doğal güzelliklerle dolu bir ülke.

shutterstock_47165830 (Kopyala)

1. Mimari ve Arkeoloji

Vietnam birçok uygarlığın kesiştiği bir önemli konumda yer alıyor. Burada Dai Viet uygarlığı kuzeyi yönetmiş ve sonrasında ülke genelinde baskın hale gelmiş. Çin etkisinde kalan kültürlerinin kalıntıları, özellikle Vietnam’ın elit yıllarında eğitim vermiş olan eski ve meşhur üniversitesi “Temple of Literature” gibi tarihi yerlerde hissedilmektedir. Cham halkı ise; Dai Viet topraklarının güneyinde, bugünün orta ve güney Vietnam’ının bir bölümüne karşılık gelen yerde imparatorluğunu sürdürmekteydiler.

Budist olan Dai Viet’lerin aksine Cham halkı (Daha sonradan İslam’a dönmüşlerdir) Hindu’ydu.  Kamboçya ve Malezya’da soylarını sürdürmekte olan ve kültürleri hala Hoi An yakınlarındaki Champa My Son Tapınağı gibi yerlerde hissedilen Cham krallığı, en son Dai Viet işgali ile son bulmuş.

Bunun yanında Vietnam arkeologlar için de bir hazine deposu: Hoabinian, Dong Son ve Phung Nguyen de dahil olmak üzere Dai Viet’den geriye kalan sayısız yerleşim yeri ve kültürler hakkında fikir vermeye devam etmekte. Da But, Dong Dau, Cai Beo ve Co Loa gibi arkeolojik yerleşim yerleri ise o karanlık ve uzun yıllar öncesine ışık tutuyor.

shutterstock_673316575 (Kopyala)

2. Yerel Kültür

Vietnam halkı, bin yıldan fazla bir süredir bu bölgede yer alıyor ve yakın zamanda buradan uzaklaşacak gibi görünmüyor. Enteresan bir şeklinde yüzyıllar geçtikçe Vietnam kültürü daha da zenginleşmiştir.  Mimari? Hanoi, Hoan Kiem Gölü’ndeki tapınak, Hoi An, Japon Köprüsü ve saygıdeğer Tan Ky House ile karşılık buluyor. Eğlence? Vietnam’a kadar geldiyseniz Su Kuklası performansını sakın kaçırmayın.

Güzel Sanatlar? Kim Bong Köyü’nü ziyaret edin ve evinize bir ya da iki oyma eser götürün. Vietnam kültürünü şehir çapında yaşayabilmek için bu ülkeye yapacağınız seyahati Vietnam Festivalleri’nden birine denk getirebilirsiniz: Özellikle Tet (Yeni Yıl) boyunca yapılan yerel eğlence ve kutlamalar buna fazlasıyla değiyor.

shutterstock_143527489 (Kopyala)

3. Yeme-İçme

Vietnamlılar, tartışma yaratacak kadar takıntılı gurmelerdir; Saigon yerlisi biri, noodle çorbasının hazırlanması konusunda Hanoi yerlisiyle kesinlikle anlaşamayacaktır. Vietnam yemeklerini harika kılan şeyin tam olarak ne olduğu bulmak zordur. Fakat, cao lau noodle ve banh mi gibi yiyeceklerde Çin ve Fransa’nın etkileri hissedilmekte. Vietnam mutfağında diğer bir tartışma konusu ise bira: Saigon’dan ve Hanoi’ye her büyük Vietnam şehrinin kendi birası mevcut.

shutterstock_653280499 (Kopyala)

4. Vietnam Savaşı Tarihi

Vietnam denince Amerikalıların aklına, kanlı Vietnam Savaşı’nın ulusal ruh üzerinde bıraktığı iz gelir. Oysa Vietnamlılar Vietnam Savaşı’nı, bağımsızlık kazanma sürecinin başarılı bir parçası olarak görmektedirler.

Fransızların yenilmesi ve Amerikalıların geri çekilmesi, ulusal yaratılış mitlerini oluşturan Amerika’nın Devrim Savaşı’nın bir parçasıdır. Ülkedeki birçok Vietnam Savaşı sitesi bu görüşü yansıtmakta. Saigon’daki tarihi savaş alanları, Vietnam ulusunun kaçınılmaz zaferini tasvir eden anıtlara veya müzelere dönüştürülmüştür. Vietnam’daki Cu Chi Tünelleri, komünist gerillaların topraklarına saldırıda bulunan Amerikan kuvvetlerine karşı gizli mücadelesini gösterir.

Savaş Kalıntıları Müzesi, savaş girişimlerinin vahşetine odaklanıyor. Ve Yeniden Birleşme Sarayı, Güney Vietnam hükümetinin sonunda Komünist güçlere teslim olduğu yeri işaret etmektedir. Hanoi’nin biraz daha kuzeyinde yer alan Ba Dinh Meydanı, Vietnamlı ünlü lider Ho Chi Minh’e tapınma noktası haline gelmiş durumda. Başkanlık Sarayı gerekçesiyle Ho Chi Minh Müzesi, Ho Chi Minh Anıtı ve Ho Chi Minh Evi, Vietnam’ın George Washington’unun hayatının farklı kesitlerini gözler önüne seriyor.

Şehrin ortasında bulunan eski bir Fransız hapishanesi, sömürgeciliğe karşı Vietnam’ın mücadelesini yücelten bir müzeye dönüştürüldü. Hoa Lo Hapishanesi (“Hanoi Hilton” olarak da bilinir), Vietnamlı mahkumların Fransız hapishanelerinde yaşadıkları dehşeti tasvir ediyor. Tüm bu yerler, savaş geçmişi meraklıları ve Vietnam Savaşı tecrübesi olanlar için paha biçilemez bir tarihsel yolculuk  imkanı sunuyor.

shutterstock_114193993 (Kopyala)

5. Vietnam’ın Doğal Güzellikleri

Vietnam’ın kuzeyinde meydana gelen karst jeolojik oluşumları, görenleri kendine hayran bırakan Ha Long Körfezi ve Hanoi’nin birçok gölleri gibi doğal güzellikleri yaratmıştır. Vietnam’ın merkezindeki Mui Ne kasabası yakınlarında yer alan kırmızı ve beyaz renklerdeki kum tepeleri meraklı gezginleri cezbetmektedir. Güneydeki Mekong Deltası ise, ziyaretçilerin Vietnam’lıların çok eskiye dayanan nehir kenarı yaşam tarzını gözler önüne sermekle beraber, biyologlar için de önemli bir alandır. Bilim adamları bölgeyi incelemeye başladığından beri delta yaklaşık 10.000 yeni ürün vermiştir.

shutterstock_449149474 (Kopyala)

  1. Macera Aktiviteleri

Mui Ne kum tepelerinde kayak keyfinden, Rus yapımı bir motosikletin üzerinde Vietnam’ı boylu boyunca gezintiye kadar Vietnam’da macera yaşamak için tercihinize uygun bir şeyler mutlaka vardır. Meşhur Ha Long Körfezi çevresindeki macera etkinlikleri arasında ise, körfezde kayak yapmak ve bölgedeki birçok doğal karst duvarını tırmanmak da bulunmaktadır.

 

shutterstock_337768574 (Kopyala)

  1. Romantizm

Vietnam çiftler için de çok uygundur. Örneğin, Hanoi’deki Hoan Kiem Gölü’nü ziyaret ettiğiniz zaman, gölün kenarında romantizm yapan çok sayıda yerli çifte rastlayacaksınız. (Hoan Kiem, Vietnamlıların düğün fotoğrafçılığı açısından favori çekim noktasıdır.) Daha kuzeyde yer alan Ha Long Körfezi, tekne gezisine çıkan romantik çiftler için mükemmel bir yer.

 

shutterstock_560192422 (Kopyala)

  1. Düşük Maliyet

 Ucuz bir ülke olduğu için Vietnam, sırt çantalı gezginlerin de uğrak noktası olmaya devam etmektedir. Karayolu, otobüs ya da erken alınan uçak bileti ile seyahat ederek tasarruf edilebilmektedirler. Ayrıca Hanoi’den Hue’ya, Hoi An’dan Ho Chi Minh şehrine kadar ülkenin tüm turistik yerlerinde, pek çok bütçe seçeneğine uygun oteller mevcuttur. Vietnam’a ucuz seyahatin olumsuz bir tarafı da vardır: Turizm endüstrisi dolandırıcı kimselerle doludur. Bu nedenle seyahat hazırlıklarınızı yaparken adımlarınızı dikkatle atmanız gerekecektir. İşinize yarayacak bir ipucu: Vietnam’daki Tet Kutlamaları esnasında bu ülkeye seyahat etmekten kaçının; çünkü ülkedeki herkes yollarda olacak ve ucuz seyahat etme imkanınız yok olacak.

 

shutterstock_251994598 (Kopyala)

  1. Karadan Ulaşımının Kolaylığı

Eğer aceleniz yoksa Vietnam karayolu sistemi mükemmel bir  ulaşım seçeneğidir. Gideceğiniz yere çabuk varmasanız bile, yolculuk sırasında karşınıza çıkacak manzara ve eğlencelerle seyahatten daha çok keyif alabilirsiniz.

 

shutterstock_636109061 (Kopyala)

  1. Merkezi Konum

Vietnam’ın Güneydoğu Asya’da merkezi bir konumda yer alması, gezginlerin komşu ülkeleri de kolayca ziyaret edebilmelerine imkan sağlamaktadır. Örneğin Saigon’da Siem Reap ve Angkor Tapınağı’na karayoluyla gidebileceğiniz gibi, Hanoi’den Çin’in Nanning kentine tren yoluyla ulaşabilirsiniz. Çok uygun bir bütçeyle Vietnam ve Çin, Laos ve Kamboçya arasında çoklu ülke geçişi yapabilirsiniz. Havayolu ulaşımını tercih edenler de, merkez ve bölgenin geri kalanı arasındaki kısa mesafelerden dolayı Vietnam’daki yerel havayollarından yararlanmaktadırlar.

 

Vietnam hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close