Close
Kuzey Afrika’da Görülmesi Gereken 10 Yer

Kuzey Afrika’da Görülmesi Gereken 10 Yer

Kuzey Afrika, adrenalin dolu ve kolay unutamayacağınız tecrübeler yaşatacak bir destinasyon.

Bununla beraber görülecek ve yapılacak çok şey olduğu için rota üzerinde karar vermekte zorluk çekebilirsiniz. Adrenalin düşkünleri Fas’ın kayak pistlerine kayabilir veya Mısır’ın zengin sualtı resiflerine dalış yapabilirler.

Manzara tutkunları Sahara Çölü’nü gezebilirken, tarih meraklıları ise eski Mısır tarihine yolculuk yapabilirler. Macera anlayışınız sizi nereye götürürse götürsün, sizin için hazırladığımız 10 ikonik Kuzey Afrika yerlerinden en az birini listenize eklemenizi öneririz.

shutterstock_445540033 (Kopyala)

1- Giza Piramitleri, Mısır

Kahire’nin hemen dışında bulunan Giza Piramitleri, Mısır’ın en eski simgelerinden biridir. Üç farklı piramit kompleksinden oluşan bu site dünyanın yedi harikasından biri olup, bugün hala ayakta durabilen en eskisi piramit olma özelliğini taşır.

Üç ana piramit; Khufu, Khafre ve Menkaure firavunlarının mezarları olarak yer almakta. Khufu’nun piramidi (Giza’nın büyük piramidi olarak da bilinir) en büyük olandır ve yaklaşık 4,500 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu piramitlerin önündeki Büyük Sfenks, tek bir taş bloktan oyulmuş ve Arapçada “Terörün Babası” olarak bilinen çok büyük bir kedi benzeri heykel olarak yerini almaktadır.

shutterstock_685174879 (Kopyala)

2- Marakeş, Fas

Atlas Dağları’nın eteklerinde bulunan Marakeş, Fas’ın dört imparatorluk kentinden biridir. Dar sokaklar, ısrarlı satıcılar, sayısız ses ve kokuyla dolu ve kesinlikle çekingen insanlar için uygun olmayacak son derece hareketli bir metropoldür.

Aynı zamanda Kuzey Afrika’nın en ilginç şehirlerinden biridir. Birçok gezgin, Antik Medine pazarlarındaki zengin içeriğe göz atmak ya da en merkezi meydanı olan Djemma El-Fna’da otantik Fas mutfağını denemek için Marakeş’e gelmektedir. Kentin tarihi mekanları da kesinlikle görülmeye değer. Saadian Mezarları veya El Badi Sarayı da bu tecrübeye katkıda bulunuyor.

shutterstock_162230378_luxor (Kopyala)

3- Luxor, Mısır

 Luxor şehri, bir zamanlar Mısır’ın en zengin şehri olan Thebes antik yerleşiminin çevresinde kurulmuştur. Bu modern şehrin kendi muhteşem tapınağının yanı sıra bir dizi mükemmel müze de bulunmaktadır. Luxor’a yakın olan Karnak, Antik Mısırlılar için en önemli ibadet yerlerinden biridir.

Burada Theban tanrılarına adanmış kutsal alanların, kiosk, pilon ve dikilitaşların muhteşem bir kompleksini bulacaksınız. Luxor’da Nil nehrinin karşısında, Kralların Vadisi ve Kraliçelerin Vadisi diye bilinen kraliyet mezarları yer alıyor.Aynı zamanda Tutankhamun mezarını da burada ziyaret edebilirsiniz.

shutterstock_237403414 (Kopyala)

4- Fez, Fas

Arap dünyasının tam bir orta çağ şehri olan Fez, aynı zamanda modern dünyayla ortaçağın enteresan ve cezbedici bir karışımıdır. Fez’in 400 yılı aşkın süredir Fas’a başkentlik yapmış olmasıyla beraber halen ülkenin dini ve kültür merkezi olarak kabul edildiğini de belirtmeliyiz.

Sıra dışı bir medine şehri olan Fes El Bali yürüyerek birkaç günde gezilebilir. Merenid Mezarları, Kraliyet Sarayı, Mellah veya Yahudi Mahallesi önemli noktalarından sadece bir kısmı. Çoğu gezgine göre Fez, Marakeş’ten daha az turistik ve daha otantik bir yer olarak değerlendiriliyor.

 shutterstock_95725591_Siwa Oasis (Kopyala)

5- Siwa Vahası, Mısır

Siwa vahası, Mısır’ın batı çölünde, Libya sınırına yakın bir konumdadır. Zeytin ve palmiye ağaçlarıyla dolu ülkenin en uzak vaha kenti olma özelliği taşır ve bu nedenle yerlileri kendi farklı kültürlerini geliştirmişlerdir.

İyi bir yol ve küçük bir havaalanı sayesinde şehir artık haritalara girmiştir. Siwa vahası; coğrafi güzelliği, kaplıcaları ve Büyük İskender’in şimdilerde tapınak olan Oracle of Amun ziyareti için seyahat ettiği yer olarak bilinir. Yolunuz Siwa’ya düşerse Fatnas Adası’nı ziyaret ederek çöl safarisi yapmanızı tavsiye ederiz.

shutterstock_543662563 (Kopyala)

6- Tunus, Tunus

Tunus’un başkentini ziyaret etmek için birçok neden mevcut.  Bu ülkenin antik medinası Tunus, Fas’ın medinaları Marakeş ve Fes’e rakiptir. Kent ayrıca Kuzey Afrika’daki en iyi müzelerden birisi olan Bardo Ulusal Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Bu müze güzel bir sarayda yer almakta olup Tunus’un çeşitli antik bölgelerinde bulunan hazinelerle doludur. Tunus’ta kalınacak pek çok otel bulunmaktadır.Ayrıca burada yer alan raylı sistem sayesinde sadece 20 dakika uzaklıktaki muhteşem sahil köyü Sidi Bou Said’e rahatça ulaşabilirsiniz.

shutterstock_117781186_Abu Simbel (Kopyala)

7- Abu Simbel, Mısır

Abu Simbel’deki Firavun 2. Ramses için yapılan iki tapınak, Viktorya döneminden beri ziyaretçileri büyülemeye devam etmektedir. Anıtın kendisi kadar etkileyici olan diğer şey ise, 1960’lı yıllarda restorasyonunun hikayesidir.

Tapınaklar sökülüp bir uçurumdan 60 metre yukarı taşınarak, birbirlerine ve güneşe olan konumlarına göre tam olarak aynı şekilde yeniden monte edilmiştir. Doğal güneş ışığı ve mimari yapıların parlaklığı içerideki kutsal mekanları aydınlatmaktadır.

Bununla beraber günlük ses ve ışık şovu kaçırılmamalıdır. Şubat ve Ekim aylarında yılda iki kez düzenlenen Abu Simbel Festivali’nde burayı ziyaret etmenizi öneririz.

shutterstock_159076547 (Kopyala)

8- Atlas Dağları, Fas

Atlas Dağları, her seviyeden gezgine uyacak rotalarla trekking için başlıca bir destinasyondur. Atlas Dağları’nın tepelerinde yer alan Jebel Toubkal, 4.167 metre yüksekliği ile Kuzey Afrika’nın en yüksek zirve noktasıdır. Kimileri için zirveye çıkmak biraz zorlayıcı olsa da, sonunda görebileceğiniz muhteşem manzaralar buna kesinlikle değecektir.

Zirveye çıkıp bir günde İmlil kasabasına geri dönebilirsiniz; ortama alışabilmek ve muhteşem manzaraların keyfini çıkarabilmek için buraya en az üç gün ayırmanızı öneririz. Kayak ve snowboard tutkunları kış aylarında yakınlardaki Oukaïmeden kayak merkezine gidebilirler.

shutterstock_120111505 (Kopyala)

9- Ras Muhammed Milli Parkı, Mısır

Kızıldeniz, dünyanın en iyi tüplü dalış destinasyonlarındandır. Burada sertifikalı dalgıçlar, İkinci Dünya Savaşı’ndaki batıklarını keşfedebilir, yunuslar ve köpekbalıkları gibi hayvanlarla birlikte dalış yapabilir ve bozulmamış mercan resiflerini keşfedebilirler.

Ras Muhammed Milli Parkı, Kızıldeniz’in en ünlü dalış merkezlerinden biridir. Sina Yarımadası’nın ucunda yer alan Mısır’daki en eski milli parktır. 1000’den fazla kayıtlı balık türü, mercanları ve çeşitli deniz yaşamı ile ünlüdür.

shutterstock_59897902 (Kopyala)

10- Sahra Çölü, Tunus

Sahra Çölü, Kuzey Afrika’daki her ülkeyle kesişiyor ancak Tunus üzerinden geçen bölümü ilginç ve erişilebilir yerlerle dolu. Matmata bölgesi çevresinde, Star Wars filmlerinden görmeye alışık olduğumuz Tatooine gezegenindeki mağara evler yer almaktadır.

Yüzlerce yıl önce çöl dağlarına kurulmuş çeşitli taş kale ve ambarlar, Ksar Ouled Soltaine Kalesi de benzer şekilde etkileyici. Tunus Sahra’sı ziyaretçilere kum tepeleri, tuz gölleri ve çadırlı bir otelde yıldızların altında kamp yapma fırsatı da sunuyor.

Kuzey Afrika hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close