Close
Meksika’da Ölüler Günü

Meksika’da Ölüler Günü

İspanyolcada Dia de Muertos olarak bilinen Ölüler Günü, 31 Ekim- 2 Kasım tarihleri arasında Meksika’da kutlanmaktadır.

Yılın bu zamanında Meksikalılar, ölmüş sevdiklerini hatırlarlar ve onurlandırırlar. Bugün kasvetli ya da yas gerektiren bir durum değil, aksine daha sonra kaybedilen kişilerin hayatlarını kutlayan renkli ve şenlikli bir tatil havasında geçmektedir.

Meksikalılar ölen arkadaşları ve aile üyelerinin huzurunda mezarlıkları ziyaret ederek mezarları süsler ve orada vakit geçirirler. Ayrıca evlerinde ruhları ağırlamak için özenle süsledikleri sunakları hazırlarlar.

Meksika kültürünün belirleyici bir özelliğini temsil eden ve nesiller boyunca kutsanmış, kendine özgü olan Meksika’nın ölüme adanan yerli bayramı, 2008’de UNESCO tarafından insanlığın maddi olmayan kültürel mirasının bir parçası olarak  kabul edilmiştir.

IMG_4031

Kültürlerin Birleşimi

İspanya öncesi dönemde ölüler, ailelerinin evlerine yakın yerlere (genellikle evin orta avlusunun altındaki bir mezara) gömülmekteydi ve farklı bir boyutta var olmaya devam ettiğine inanılan ölülerin atalarıyla bağlarının sürdürülmesine büyük önem verilirdi. İspanyol ve katoliklerin gelişiyle birlikte, tüm Ruhlar ve Azizler Günü uygulamaları, İspanya öncesi döneme ait inanç ve geleneklere dahil edildi ve ölüler günü, günümüzde bilindiği şekliyle  kutlanmaya başlanmıştır.

Ölüler Günü uygulamalarının arkasındaki temel inanç, ailelerinin yanında olmak için yılın bir günü boyunca ruhların dünyaya geri dönmesi üzerinedir.

Bu inanışa göre ölen bebeklerin ve çocukların ruhları 31 Ekim’de gece yarısı gelerek bütün günlerini aileleri ile geçirip tekrardan ayrılmaktadırlar. Ertesi gün de yetişkinlerin ruhları dünyaya gelmektedir.

IMG_4030

Ruhlar için Adaklar

Ruhlar, özel yiyecekler ve hayattayken sevdikleri  şeylerle karşılanmaktadırlar. Bunlar aile evlerindeki bir sunakta sergilenmektedirler. Ruhların sunulan yiyeceklerin özünü ve aromasını tükettiği düşünülmektedir. Ruhlar ayrılacağı zaman ise, yaşayanlar yiyecekleri tüketirler ve aileleri, arkadaşları ve komşularıyla paylaşırlar.

Mezarlıklar

Eski zamanlarda insanlar evlerinin yakınında toprağa gömülürdü ve ayrı mezar süslemeleri ile sunaklara ihtiyaç duyulmazdı. Bunlar bir araya getirildi ve şimdi ölüler evlerinden uzaklara gömülmekte olup, ölülerin önce mezarlarına geri döneceği fikriyle dekore edilmiştir.

Meksika Ölüler Günü Festivali Günü Turu

Bazı köylerde mezarlıktan eve kadar yol boyunca çiçek yaprakları atılmaktadır, böylece ruhların yolunu bulabileceğine inanılmaktadır. Bazı topluluklarda ise bütün gece mezarlıkta vakit harcanır ve insanlar parti ya da piknik yaparlar, müzikler çalar ve gece boyunca sohbet edilip içkiler içilir.

Ölüler Günü ve Cadılar Bayramı

Ölüler Günü (Día de los Muertos) ve Cadılar Bayramı (Halloween) bazı ortak özelliklere sahiptirler, ancak bunlar birbirinden tamamen farklı kutlamalardır.

Aslında her ikisi de çok önceki kültürlerin, daha sonra Hıristiyanlıkla karıştırılan ölüm hakkındaki inançlarından meydana gelmektedir. Her ikisi de ruhların yılın o saatinde geri döndüğü fikrine dayanmaktadır.

Cadılar Bayramı geleneklerine göre ruhların kötü niyetli olduğu fikrine inanılmaktadır. (Çocukların zarar görmemeleri için kılığa bürünerek)

Ölüler Günü gelenekleri ise; yıl içinde bir gün, kaybedilen kişilerin ruhlarının aileleriyle karşılaşmasını içeren sevindirici bir günü ifade etmektedir.

IMG_4032

Ölüler Günü’nde Meksika Gezisi

Ölüler Günü, Meksika’yı ziyaret etmek için mükemmel bir zamandır. Bu özel kutlamalara tanık olmanın yanı sıra, sonbahar sezonunda Meksika’nın diğer avantajlarının da keyfini çıkarabilirsiniz.

Ölüler Günü, Meksika’dan başlayarak farklı yerlerde farklı şekillerde kutlanılmaktadır. Şenliklerin güney bölgesi, özellikle de Michoacan, Oaxaca ve Chiapas eyaletlerinde daha renkli olma eğilimindedir. Kırsal kesimlerdeki kutlamalar çoğunlukla daha ciddidir; büyük şehirlerde ise bazen aşırı davranışlar sergilenebilmektedir.

Meksika Hakkında Bilgi  Meksika Turları
Close