Close
Özbekistan’ı Gezmek İçin 7 Sebep

Özbekistan’ı Gezmek İçin 7 Sebep

shutterstock_645080218

1. Orta Asya coğrafyasında mütevazi köşesinden bize göz kırpan Özbekistan’ın, 3 büyük şehri de Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alır. Kitaplara konu olan, tarih boyunca önemini devirden devire arttıran Semerkant’ta her adımınız tarih kitaplarının sayfalarını değiştiriyormuş gibi hissettirirken ; yine tarihi yapının neredeyse hiç bozulmadan korunduğu Khiva ve Bukhara da kendinizi zamanda yolculuğu keşfetmiş gibi hissedersiniz.

2. Arada kalmışlık hissi kulağa güzel gelmiyormuş gibi olsa da bazen sıkışmışlıklardan yepyeni bir vücut yaratılabilir.. İşte Özbek mimarisi bunun nadir güzel örneklerinden biridir. Sovyet mimarisinin heybeti ve İran mimarisinin ilahiliği ile Özbek sokakları bizleri 2 kültür arasında bir yolculuğa götürür. Başınızı yukarı kaldırıp kaleleri; binaları izlediğinizde güneyden kuzeye bir fotoğraf sergisinde gibi yürürsünüz.

3. Bir çoğumuz yeni kültürler, farklı hayatlar tanımak için gezeriz. Özbek halkı misafirperverliği ile ünlenmiş bir halktır. Sizleri ülkelerini gezen yabancı turistler gibi değil de; evlerine çay içmeye gelen yan komşuları gibi karşılarlar. Dünyanın en mutlu insanları listesinde 4. Sırada yer alan Özbek halkıyla ettiğiniz sohbetlerden sonra, hiç tanımadığınız bu insanların aslında hayatınızda şimdiye kadar hiç hissetmediğiniz bir eksiklik olduğunu fark edersiniz. Yokluğunun, varlığında hissedildiği bir eksiklik…

4. “Uzak mesafe” kavramının tatil planlarımızdan silindiği, “saat”lerin ve “sınır”ların sadece bir kelimeden ibaret olduğu bu yıllarda Özbekistan; büyük turist gruplarıyla dolmuş kalabalık sokaklardan ve Batı etkisinden uzak kalmayı başarabilmiş dünyanın nadir destinasyonlarından biridir. Ulaşım konusunda da hiç sıkıntı çekmeyeceğiniz bu ülkede yaya olarak bir ülkeyi keşfetmenin tatlı yorgunluğunu ve heyecanını da yaşayabilirsiniz.

5. Zamanınızın karşılığını size fazlasıyla geri veren Özbekistan henüz turist telaşına kapılmadığı için çok para harcamadan ya da harcadığınız paranın da karşılığını memnuniyetle geri aldığınız bir ülkedir.

6. Tarihin tozlu sayfalarından silkinerek ayağa kalkan bu ülke İpek Yolu’nun merkezinde yer alır. İpek Yolu üzerinde seyahat etmek isteyip aynı zamanda Türkiye’den Çin’e yolculuk edecek zamanı da bulamıyorsanız; sadece Özbekistan’ın 3 büyük şehrini gezerek yapılacaklar listenizden bu maddeyi kaldırabilirsiniz. Günümüze kadar orjinalliğini koruyan restorasyanlarıyla Özbekistan, İpek Yolu ticari anlayışına hala sahip olan ‘bazaar’larında size eşsiz bir alışveriş deneyimi de sunar.

7. Özbekistan deyince bir çok fotoğrafçının aklına ilk gelenlerden biri de ; Özbekistan Düğün Seremonileri’dir. Bir milleti tanımak için bilmemiz gereken örf ve adetleri, bir Özbek Düğünü’ne misafir olarak görebilir; aynı zamanda yerel kıyafetlerle adeta bir defileye dönüşen bu düğün törenlerinde birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Close