Close
İzlanda; Arzın Merkezine Yolculuk

İzlanda; Arzın Merkezine Yolculuk

Volkanlar, kuzey ışıkları, buzullar, ve daha fazlası İzlanda’da

İzlanda, volkanların ayırmaya çalıştığı 2 kıtanın, incecik bir yarıkla birbirine tutunmaya çalıştığı; gökyüzünün soğuk bulutların beyazlığıyla kaplanıp da, yeryüzünün içten içe yandığı ‘Buz ve Ateş’in ülkesi. Uzaklarda kendi soğuk dünyasında bir ülke İzlanda. Doğal afetlerin adası. Coğrafi olarak dünyanın en ilginç özelliklerini barındıran ülkelerden biri. Hala aktif yanardağlara sahip ve dünyada oluşumunu tamamlamış en genç ülke. Buzullar, şelaleler ve volkanlar ile maddenin her halini içinde barındıran bir vatan.

Volkanlar ülkesi İzlanda

Belki bir çoğumuz 2010 da patlayan Eyjafjallajökull Volkanı’yla hatırlayabiliriz hala bu ülkeyi. Halbuki; Eyjafjallajökull ne ilktir ne de son olacaktır. Buzulların altında çok sayıda volkan barındırır İzlanda ve yine Bardarbunga Volkanı’nın, yeraltının alevini yüzeye çıkaracağı zaman, ülke üzerindeki bütün buz kütlesini eriteceğine ve kısa sürede hayal etmesi bile güç bir sel ile kilometrelerce genişlikteki bu vadilerden akacağına inanılır.

Buz ve Ateş’in böylesine birbiriyle savaşta olduğu bu diyarda; ikisinin savaşında arada sular kalır ve İzlanda’nın diğer bir doğal mucizesini oluşturan şelalere hayat verir. Skogorfoss ülkenin en yüksek şelalesidir. İzlanda’nın efsanevi sagalarına göre, ilk Viking yerleşimcilerden Þrasi Þórólfsson buraya altınlardan oluşan bir hazine gömmüştür ve Güneş vurunca şelaleye yansıyan altın renginin sırrı da buradan gelir. Yine Borgarfjördur bölgesinin muhteşem Hraunfosser ve Barnafos Şelaleri mavi ve beyazın sakin bir huzurla buluşup elele yol ilerlediği bir yolculuğu anımsatır. Isınarak yerin altından çıkıp bir hışımla akan bu sakin ülkenin şelaleri, bulutların altında yine özlerine dönerek göllerin içinde birikirler donarak. Vatna Buzulu ve okyanusun karşı karşıya kaldığı noktada bu buz gölleri karşılar sizleri.

izlanda şelale fotoğrafı

Buzlar ve lavlarla çevrilmiş bu ülkede, toprak da bu coğrafyada bambaşka bir kimliğe bürünür. Ormansız ama yine de yemyeşil bir örtüyle kaplanmıştır buzdan ve lavlardan nasibini almamış yeryüzü parçaları.

Uzak bir diyarda, kendi zorlu şartlarında bir doğa harikası yaratmayı başarmış bir ülkedir yani İzlanda. Upuzun gecelerinde, yine de kimseyi uykusuz bırakmayacak güzelliklerle donatılmıştır dört bir yanı.

İzlanda hakkında bilgi ve İzlanda turlarına dair detaylara göz atmanızı öneririz.

Close