Close
İleri Seviye Gezgin

İleri Seviye Gezgin

İleri Seviye Gezgin kimdir? Felsefesi ve daha fazlası…

Tanımını koyduğumuz ilk günlerden bu yana bana hep “İleri seviye gezgin kimdir? Ben çok gezerim, o halde ileri seviye gezgin miyim” diye soruldu. Elbette bir şirket olarak insanların gezgin seviyesini belirlemeye hakkımızın olup olmadığı da…

Bu sorulara yanıt verebilmek için hem Gazella Turizm’i hem de turizm bilgimin ve gezme tarzımın olgunlaşmasını kısaca anlatmalıyım.

Mesleğe adım attığım ilk dönemlerde her ne kadar 1989 yılından beri otelcilik alanında oluşturduğum bir birikim olsa da gezme konusunda acemi olduğumu fark ettim. Bu farkındalığın sebebi hiç şüphesiz gezmeye dair algılarımın, yargılarımın ve alışkanlıklarımın, çok geniş bir dünya içerisinde oldukça sınırlı bir konfor alanını kapsıyor olmasıydı.

Konfor alanımdan çıkabilmem için ilk yapmam gerekenin önyargılarımdan arınmak olduğunu gördüm. Farklı kültürlerin yaşam tarzlarını ve geleneklerini daha derinden anlamaya çalıştım. Gittiğim yerlerdeki yerel halkın (ister modern toplum yaşantısını, ister geleneksel kabile yaşamını benimsesinler) yaşama bakış açılarını anlamanın aslında gezmenin de görmenin de en saf ve en gerçek hali olduğunu anladım.

İkinci yapmam gerekense gezme eyleminin yalnızca bedenimle sınırlı olduğu düşüncemden sıyrılmaktı. Bir amaç dahilinde gezmediğim takdirde yalnızca bedenimi gezdiriyor, ruhumu ise evde bırakıyordum. Seyahate çıkarken gezimin mutlaka bir amacı olmalıydı. Örneğin, çıkılan gezide rafine yemek yemek, müze ve sanat galerini dolaşmak gibi temel hedefler benimsenebilir veya Vietnam’ın kuzeyinde bulunan Sapa  bölgesine gidip yerel halkın evinde konaklamayı ve yerel halkın fotoğraflarını çekmeyi de hedefleyebilirsiniz.

Hedeflerin önündeki en büyük engelse, hedef koymanın ve farklı bir seyahat anlayışı benimsemenin harcanacak bütçeyle sınırlandığı yanılgısıdır. Zira insanın ruhunu doyuran gezme ihtiyacı bütçeden bağımsız bir ihtiyaçtır.

Tüm bu deneyimler sayesinde belli başlı dört çeşit gezgin olduğuna kanaat getirdim ve bir turizm şirketi sahibi olarak bu felsefeyle üç ayrı marka yarattım. Gezgin türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Pasaport gezgini:  Bu tip gezginlerin amacı olabildiğince çok sayıda ülkeye uğramak ve buraları gezip görmektir. Niceliğin niteliğe üstünlüğü gezerken kullanılan zamana olan ihtiyacı da artırır. Dolayısıyla katalog gezginleri olabildiğince hızlı olmak ve mümkün olduğunca çok yer görmeyi tercih ederler.

Özgün gezgin:  Olabildiğince başına buyruk hareket etmeyi severler. Genel bir planları vardır ancak fazla detaylı değildir. Planlarını gezecekleri ülkeye ya da bölgeye vardıklarında şekillendirirler. Yeniliğe açıklardır.

Hobi Gezginleri:  Hobi gezginleri hobilerini tatmin etmek için gezerler. Mesela tüplü dalmayı sevenler mercan resiflerine dalmak veya seviye atlamak için farklı bölgelerin denizlerine giderler. Keza fotoğraf düşkünleri, değişik kültürleri fotoğraflamak için dünyanın değişik yerlere giderler. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu tür gezginler küçük gruplar halinde gezmeyi severler çünkü tur sırasında yapılacak fikir alışverişi ve paylaşımlar önemlidir. Hobi gezginleri için konfordan daha önemlisi amaçtır .

İleri seviye gezgin:  İşte en popüler soruların etrafında şekillendiği gezgin tipi. İleri seviye gezginin gezme amacı ve hedefi, uzun yıllara dayanan deneyimlerine bağlı olarak seyahate çıkmadan önce şekillenmiştir. Bagajını bile bu deneyimle hazırlar. Yaşamının kalan bölümünde tamamlanmak üzere bir “mutlaka listesi” oluşturmuştur. Keşfetmeyi hayatının bir parçası haline getirmiş, klasik destinasyonların dışına çıkmayı isteyen kişidir. En önemli beklentisi gittiği yerleri beş duyuyla deneyimleyebilmektir. Bitmek tükenmek bilmeyen merakları bu beklentiyi sürekli olarak besler.

İşte Gazella’da biz de görmeye, duymaya, hissetmeye, koklamaya ve dokunmaya dayalı deneyimler yaratarak bu beklentilere karşılık vermeye çalışıyoruz. Turlarımızı tasarlarken “İleri Seviye Gezgin”lerin   tutkularından ilham alıyor, turlarımızı onlarla birlikte, onların isteklerine göre tasarlıyor, onları bir araya getirerek hem ileri seviye gezginler arasındaki sosyalliği hem de paylaştıkları kolektif tutkuyu açığa çıkarıyoruz.

Yazan: Velit Gazel

Close