Close
Mutlaka Listesi

Mutlaka Listesi

“Mutlaka Listen” varsa mutlaka yaparsın


Nedir bu “mutlaka listesi” ve “hayalim listesi”nden farkı nedir?

Yanıtı merak edilen bu soruları hemen yanıtlayalım. Mutlaka listesi bir iki yılı içeren kısa bir vadede yapmak istediklerimizin listesidir. Hayalim listesi ise daha uzun bir zaman dilimine yayılmış hayallerimizin yer aldığı listedir. Mutlaka listesinin bir diğer farkı da hayalim listesine kıyasla daha netice odaklı olmasıdır. Zira uzun dönemlere yayılan listeler içindekilerin önemli bir kısmı yapılmadan kalır. Zamanla da unutulup gider.

Mutlaka listesi kısa vadeli olmalı ve süresi en fazla iki seneye yayılmalıdır. Bunun nedeniyse insanların istekleri, öncelikleri, maddi durumlarının zamanla nasıl değişiyorsa yaptıkları hayal listelerinin de aynı oranda değişmesidir. Seyahat amaçlı mutlaka listesinin yapılış şekline dair birkaç farklı yaklaşım vardır.

İlk ve en basit yaklaşım, mesela gelecek 16 ay içerisinde toplamda yurtdışına iki kere çıkma hedefiyle ziyaret edilecek ülke ya da şehirleri tespit edip planlama yapmaktır.

İkinci yöntem ise doğrudan kişisel arzuya yönelik seyahat hedefleri koymaktır. Örneğin Budizmin yoğun olarak yaşandığı ülkeleri gezmek ya da bir Budist tapınağında konaklamak gibi.

Bir diğer yöntemse hobilerinizle alakalı hedefler koymaktır. Rolling Stones’u canlı izlemek ya da Afrika’da kabilelerin fotoğrafını çekmek gibi.

“Bir gün çok param olursa” diye başlayan listeler de kullanışsızdır. Zira bütçenize uygun seyahat planlaması yapmanız hayallerinizi her zaman daha ulaşılabilir kılar.

Bir seyahatsever için mutlaka listeleri yapmak ve bunları başarabilmek kişisel haz ve mutluluk için önemli bir eylemdir. Bu noktada tavsiyem kısa vadeli, önkoşulsuz, bahanesiz ve gerçekleştirilebilecek hayaller kurun. Gelecek bir iki yıla yayılmış mutlaka listenizi muhakkak oluşturun.

Unutmayın; “yaptım” demek “keşke” demekten daha fazla mutluluk içerir.

Yazan: Velit Gazel

Close