Close
Işık Koşulları

Işık Koşulları

  • Alacakaranlık

Alacakaranlık fotoğrafları ışığın büyülü etkisiyle doludur! Gün doğumundan hemen önce ya da gün batımından az sonra çekilen fotoğraflarda ışığın renk  sıcaklığı çok özel bir hal alır. Bu zamanlar dakikalarla ölçülecek kadar kısa sürdüğünden elinizi çabuk tutmakta ve önceden hazırlıklı olmakta  yarar vardır.

KIZ KULESİ,  İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/4  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

  • Lokal ışık

Bölgesel aydınlık durumudur. Işığın fotoğrafı  çekilecek  sahnede yalnızca  belli bir alanı aydınlatma şeklidir. Bu durum ana konu dışındaki öğeleri saklamaya yardımcı olur.  Ana  konunun  ışık  alanı  içinde  olmasına  dikkat  etmek   gerekir,  böylece sahnenin geri kalanı belli belirsiz aydınlanarak konunun öne çıkması sağlanabilir.

ÇENGELKÖY,  İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/5  Diyafram :  f/2.2  ISO : 800

  • Noktasal ışık

Bir ışık demetinin belli bir aralıktan geçerek fotoğrafta sınırlı bir bölgeyi aydınlatmasıdır. Işık tiyatro sahnesinde olduğu gibi huzme şeklinde gelir ve yalnızca ana konuyu ortaya çıkarır. Mekanın karanlık ya da loş olması noktasal aydınlatmanın etkisini güçlendirir ve aydınlatılan konuyu  çevreden soyutlayarak belirginleştirir.

SARDES, SALİHLİ, MANİSA  Çekim  hızı : 1/272  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

  • Tepe ışığı

Belki de  en  az  fotojenik  ışık türüdür. Yaz aylarında güneşin tam  tepede  olduğu zaman bu tip aydınlatmaya uygun bir örnektir. Fotoğrafta derinlik hissini yok eder, gölgeler küçük ve objenin altındadır. Düşey yüzeyleri yeterince aydınlatamadığı için mekan hissi kuvvetli değildir. Bununla birlikle, yoğun gölgeler ve canlı renkler iyi bir fotoğraf yakalamanıza olanak tanır.

NAKURU  ULUSAL PARKI, KENYA  Çekim  hızı : 1/160  Diyafram :  f/2.4  ISO : 50

  • Ters ışık

Işık kaynağı  az veya çok konunun arkasındadır, onu arkadan aydınlatır, gölgeler fotoğrafçıya  doğru  uzar. Diğer aydınlatma türlerine göre konudaki  kontrast daha yüksektir. Renk verimi  bu nedenle çok yüksek  değildir. Öte yandan bütün  diğer aydınlatma türlerine göre daha  inandırıcı bir mekan ve derinlik  hissi verir. Siluet fotoğrafları için çok uygundur.

KAPADOKYA, NEVŞEHİR  Çekim  hızı : 1/267  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

  • Yanal ışık

Işık kaynağı  çekimi yapılan  konunun bir yan tarafındadır. Bu durumda konunun ışık vuran tarafı aydınlanır, diğer tarafında daha karanlık alanlar ve gölgeler ortaya çıkar. Böyle yandan aydınlatmada dokular belirginleşir ve hacim  algısı güçlenir. Üç boyutluluk duygusunun ve renk  veriminin en iyi olduğu aydınlatma türüdür.

SARDES, SALİHLİ, MANİSA  Çekim  hızı : 1/272  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

  • Yapay ışıklar

Gün bitip gece  başlarken güneş  ışığı yerini  yapay  ışık kaynaklarından gelen aydınlatmalara bırakır.  Gündüz  sıradan görünen bir  konu  üzerine  değişik ışık   kaynaklarından  düşen  ışıkla   farklı   görünmeye  başlar.   Artık   ışığın kontrolü daha  çok elimizdedir. Kafa flaşları  ve taşınabilir ışık kaynaklarıyla yapabileceklerinizin sınırı yoktur.

FETHİYE, MUĞLA  Çekim  hızı : 1/24  Diyafram :  f/2.2  ISO : 640

  • Yatay ışık

Gün doğumu ve gün batımına yakın saatlerde ışığın neredeyse yere paralel gelmesi durumudur. Işığın yumuşadığı,  gölgelerin  uzadığı, renk  veriminin iyice arttığı  bu saatleri kaçırmayın.

NAGARKOT, NEPAL  Çekim  hızı : 1/196  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

  • Yaygın (homojen) ışık

Işık   kaynağı   ile   nesne  arasında  belli bir süzgeç  bulunması durumudur. Bu süzgeç  ışığın yoğunluğunu, rengini, polarizasyonunu, doğrudan gelme durumunu  etkileyerek farklı  etkiler yakalamamızı   sağlar.   Bulutlu    havalar buna örnektir. Işık konuyu her yönden eşit aydınlatır. Görüntüler gölgesiz ya da hafif gölgelidir.

KENYA  Çekim  hızı : 1/50  Diyafram :  f/2.4  ISO : 160

  • Karışık ışıklar

Işık  türlerinden bazen   birisi  tek  başına kullanılırken,  bazen  de  birkaç  tanesi bir arada kullanılarak fotoğrafta farklı etkiler elde      etmek       olanaklıdır. Gün ışığında flaş ya da yansıtıcı kullanımı farklı yönlerden aydınlatmaya örnek olarak düşünülebilir. Yetersiz ışık ortamlarında ek aydınlatmalar için konunun uzaklığına bağlı olarak flaş,kafa flaşı,yansıtıcı kullanarak keyifli sonuçlar alabilirsiniz.

MERZOUGA, FAS  Çekim  hızı : 1/24  Diyafram :  f/2.2  ISO : 640

  • Sıra dışı ışıklar

Işık yansıma,  kırılma,  polarizasyon gibi optik  olaylar  sonucu görsel  şenliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Kimi anlarda doğa  olayları  mucizeler yaratabilir. Nadir karşılaşılabilecek bu koşulları  yakalamak şans işi gibi görünse de, unutulmaması gerekir ki şans çoğu zaman hazırlıklı olana güler.

ERZURUM OVASI  Çekim  hızı : 1/149  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Panorama

Panorama, fiziksel anlamdaki bir alanın  geniş açıyla herhangi bir görünümüdür. Son yıllarda panoramik görüntülere olan ilgi çok artmıştır. Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, şimdi cep telefonu kameraları da panoramik fotoğraf çekebiliyor. Diyelim ki açınız çekmek istediğiniz alanın hepsine yetmiyor, panoramik moda alıp birden fazla fotoğraf çekiyorsunuz, telefonunuz sizin için birleştiriyor.

BAFA GÖLÜ, MİLAS, MUĞLA Panoramik  çekim modu  (Bu modun exif bilgileri yok, bu nedenle ayrıntı bilgi veremiyoruz)

FEZ, FAS Panoramik  çekim modu (Bu modun exif  bilgileri yok, bu nedenle ayrıntı bilgi veremiyoruz)

MARAKEŞ, FAS Panoramik çekim modu  (Bu modun exif  bilgileri yok, bu nedenle ayrıntı bilgi veremiyoruz)

  • Gölgeler

Işığın varlığının  doğal  karşıtlığı  gölgelerdir. Gölgelerden  yararlanılarak sıra  dışı kompozisyonlar yaratmak  olasıdır.  Bazen  nesnenin gölgesi,  kendisinden daha değerli görüntüler oluşturur. Gölgelerden yararlanmayı aklımızdan çıkarmamalıyız!

SAHRA ÇÖLÜ, FAS Çekim  hızı : 1/1250  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

 

 

 

 

 

 

Close