Close
Antartika Gemi Yolcululuğu Hakkında Az Bilinen 18 Şey

Antartika Gemi Yolcululuğu Hakkında Az Bilinen 18 Şey

Antartika; ilginç vahşi yaşamı, dağları ve birçok cruise gemisinden daha büyük buzullarının benzersiz ihtişamıyla çoğu gezginin rüyalarını süslüyor.

Her yıl yaklaşık 20.000 kişi Antartika’yı (diğer adıyla Beyaz Kıta’yı) ziyaret ediyor ve çoğu Güney Amerika’dan kalkan cruise gemileriyle Antartika Yarımadasına ulaşıyor.

Tüm cazibesine rağmen Antartika hakkında yanlış bilinen ya da bilinmeyen şeyler var. Eğer yakın zamanda Antarktika’ya gitmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı okumanızı öneririz.

shutterstock_123147547 (Kopyala)

1. Antartika cruise gemisi boyutu önemlidir

Her yıl, farklı büyüklükteki yaklaşık 50 gemi Antartik sularını ziyaret etmektedir. Bu gemi boyutlarının aralığı; 25’den az yolcunun bulunduğu küçük ve geleneksel keşif yolculuğu gemilerinden, 1000’in üzerinde yolcu taşıyan gemilere kadar uzanıyor.

Antartika Antlaşması ve Uluslararası Antartika Tur Operatörleri üyelerinin kararına göre, bir gemide 500’den fazla yolcunun olması durumunda bu yolcuların karaya çıkmasına izin verilmiyor.

Bunun yerine misafirlerin güverteden kıtayı ve vahşi yaşamı görmelerini sağlayarak, çeşitli adalara ve Antartika Yarımadası’na doğru “Antartika Deneyimi” yaşatıyorlar. Bu tarz cruise yolculukları Antartika’ya hoş bir genel bakış sağlayabilir, ancak  ziyaret edenlerin çoğu kıtaya bizzat adım atmak istiyorlar.

Küçük gemiler harika bir deneyim sunsa da, en iyisini alabilecek olanlara hayat boyu etkisi sürecek bir yolculuğu sunabilecek kapasitede, birçok pahalı keşif gemisi de mevcuttur.

Daha ucuz olan küçük gemiler, yolculukta deniz tutması eğilimi olan veya daha çok gemi içi aktivite arayan, daha iyi gezi lideri ve yemekte çeşitlilik arayanlar için çok iyi bir seçim olmayabilir. 300-450 kişi kapasiteli gemiler, fiyat olarak biraz daha uygun olmalarıyla beraber, kaliteli yiyecek, konforlu kabin ve ortak alan imkanları da sunmaktadır.

shutterstock_595151978 (Kopyala)

2. Evet! Yanlış duymadınız! Antartika’da yüzebilirsiniz!

Antartika’ya giderken yanınıza mayonuzu almayı unutmayın. Sert, kalın kanlı kuzeyliler bu eylemi “yüzme” olarak nitelendirmiyor olabilirler. Ancak Antartika yolculuğu yapan gezginler, Antartika’nın buz gibi (genellikle donma sıcaklıklarındaki) sularına kısa bir süre dalma şansına sahip.

Cruise gemileri misafirlerine, volkanik aktivite nedeniyle suların daha sıcak olduğu Deception Adası’ndaki bir limanda yüzme imkanı sunuyor. Buzlu sularda yüzmenin delice bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, aynı mayoyu sıcak küvet, sauna veya spa’da da giyebilirsiniz.

shutterstock_167397158 (Kopyala)

3. Bazı gemilerde egzersiz bile yapabilirsiniz!

Pek çok cruise gezgini, Antartika gezisinde yeterince egzersiz yapamayacağından endişeleniyor. IAATO ve Antartik Antlaşması gereği karaya gelen ziyaretçilerin zamanı ve sayısı sınırlandığından, destinasyon odaklı yolculuklarda gemide geçireceğiniz zaman daha fazla olacaktır.

Küçük gemilerde genellikle bir fitness merkezi veya daha küçüğü mevcuttur. Daha büyük gemilerde ise dünyada hiçbir yerde bulamayacağınız manzaralar eşliğindeki egzersiz salonlarından, saunalardan faydalanabilirsiniz.

Bununla beraber büyük gemilerde, gezinti güvertesi veya dışarıda egzersiz yapmak için açık hava yürüyüş pistleri dahi bulabilirsiniz.

shutterstock_73720849 (Kopyala)

4. Antartika sularında kano gezintisi yapabilirsiniz!

Antartika’da yüzme fikrine sıcak bakmayanlar için diğer bir eğlenceli aktivite: Kano (Kayaking) !  Böylece çoğunlukla sakin olan kıyı sularındaki buzullar, penguenler, foklar ve balinalar gibi yaban hayvanlarını çok yakından görebilirsiniz.

shutterstock_631329836 (Kopyala)

 5. Yaşadığınız ülkedeki bir adrese kart atabilir ve pasaportunuzu damgalatabilirsiniz!

Port Lockroy gibi birkaç araştırma istasyonu dışında gemi üzerinde alışveriş imkanı sınırlı olduğu için Port Lockroy’da gemiye gelen personeller; hem araştırma istasyonundaki deneyimleri hakkında bilgiler veriyorlar, hem de pasaportlarınızı mühürleyebiliyorlar. Aynı zamanda Antartika hatırası hediyelik eşya, kartpostal  veya pullardan satıyorlar.

shutterstock_364170698 (Kopyala)

6. Antartika zannettiğinizden daha sıcak!

Birçok gezgin Antartika kışlarının korkutucu hikayelerine maruz kaldığı için, sıcaklıkların tolare edebileceklerinin de altında olduğunu zannedebiliyorlar. Oysa cruise gemileri, Kasım ayından Mart ayına kadar sadece austral yaz boyunca Antartika’yı ziyaret etmektedirler.

Cruise gemileri öncelikle kıtanın en kuzey kısmı olan Antartika Yarımadası’nı ziyaret ettiğinden, sıcaklık güneye göre daha fazladır.  Yarımadadaki Austral yaz sıcaklıkları, 20 üstü ile 30 ortaları arasında (Fahrenheit) ya da -2 ila 2 Santigrat derece arasında değişebilmektedir.

Ayrıca cruise gemileri bu bölgede ihtiyacınız olan sıcak çizme ve su geçirmez ceket gibi kıyafetleri de temin etmektedirler.

shutterstock_556606123 (Kopyala)

7. Cruise zamanlaması fark yaratır

Antartika yolculuğunda her zaman unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Fakat dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Antartika yolculuklarında da seçtiğiniz tarihler size farklı deneyimler sunacaktır.

Tüm Antartika gezilerinde bol miktarda kar görmenize rağmen özellikle Kasım ve Aralık’ta daha fazla kar görürsünüz. Aralık ayında penguenler yuvalarında olurken, sadece Ocak ve Şubat aylarında bebek penguenleri görebilirsiniz.

Kasım, Aralık, Mart ayları, havanın sıcak olduğu ve yüksek sezon olan Ocak ve Şubat aylarına göre daha uygun fiyatlı olacaktır.

 shutterstock_637785511 (Kopyala)

8. Cruise gemileri güney kutup dairesi kadar uzağa açılmaz

Kutuplara seyahat edenler, yazın bazı cruise gemilerinin Kuzey Atlantik ile Alaska’yı birbirine bağlayan ünlü Kuzeybatı Geçidi’ni veya Norveç’le Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan Kuzeydoğu Geçiti’ni de geçerek, Kuzey Kutbu’ndan daha kuzeyde seyrettiğini bilirler. (66 derece 33 dakika 39 saniye kuzey enlem)

Birçok kişi austral yaz aylarında Antartika’nın güneyine doğru giden gemilerin güney kutup dairesine de ulaşabileceğini düşünüyor. (66 derece 33 dakika 39 saniye güney enlem) Antartika körfez akıntısı ısınan suları içermez, kıtanın kütlesi genelde kutuplara göre daha soğuk tutar ve büyük buzdağları adalar veya kıtalar arasındaki geçitleri tıkar. Bu nedenle cruise gemileri 65+ derece enleme kadar yol alabilir, daha fazla uzaklaşmaları zordur.

Eğer hayaliniz güney kutup çizgisini geçmek ise, bu geçişi içeren güzergaha sahip sezon (Şubat veya Mart) sonrası zaman diliminde küçük bir keşif gemisinden rezervasyon yaptırmalısınız. Daha küçük gemiler, buzullar eriyince dar Lemaire Kanalı’ndan geçebilmektedirler.

shutterstock_651486217 (Kopyala)

9. Penguenler tahmininizden de çok sevimli yaratıklardır

Penguenleri herkes çok sever ve onları karın içinde görebileceğiniz tek yer Antartika’dır. 17 penguen türünden 6’sı Antartika sularındadır ve burada bu türlerden en az 3’ü görülebilmektedir. Penguenlerin patyak yürüyüşlerini, yüzüşlerini, nasıl yuva yaptıklarını, birbirleriyle etkileşimlerini ve günlük faaliyetlerini izlemek çoğu gezgin için büyüleyici ve unutulmaz bir deneyim.

shutterstock_571843591 (Kopyala)

10. Antartika’da penguenlerden fazlasını göreceksiniz: Fok Balıkları

Penguenler Antartika’nın 5 yıldızlı vahşi hayvanı olarak görülse de, çoğu kişi bu bölgede birkaç çeşit fok balığına rastlamaktadır. Bu sevimli canlılar genellikle buzdağlarının kenarında ya da güneşte uzanırlar.

Onlara çok yaklaşmamanızı öneririz, ancak uyumalarını ve şekerleme yaparken yuvarlanmalarını izlemek son derece eğlenceli. Penguenler gibi fok balıkları da suda karada olduğundan daha hareketlidirler.

Antartika’da göremeyeceğiniz bir hayvan varsa o da kutup ayısıdır. Bu muhteşem avcılar sadece kuzey kutup bölgelerinde bulunmaktadırlar.

shutterstock_199948064 (Kopyala)

11. Antartika’da penguenlerden fazlasını göreceksiniz: Balinalar

Alaska gemi yolculuklarında görülen balinaların sayısını geçmek kolay değil. Ancak bazı kambur ve diğer çeşit balinalar austral yaz döneminde Antartika’ya göç ederler. Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar ise, bu sevimli dev yaratıkların beslenişini ve körfez etrafında gezinmesini izlemekten büyük keyif alırlar.

shutterstock_144007180 (Kopyala)

12. Gemideki yiyecekler iki hafta sonra yenilenmeseler dahi tatlarını kaybetmezler

Cruise gemileri Antartika’da yiyecek veya diğer malzemeleri alamazlar. Yolcu ve mürettebatları için iki ya da daha fazla hafta yetecek kadar yiyecek bulundurmaları gerekir.

Bununla beraber cruise gemileri, misafirlerinin yeme içme konusunda yüksek beklentilere sahip olduklarını bildiklerinden, dünyanın herhangi bir yerindeki yolcu gemileriyle aynı standart ve kalitede hizmet vermeye özen gösterirler.

shutterstock_570471964 (Kopyala)

13. Buzdağları hayal edilenden daha büyük ve çok sayıdadır

Antartika’daki buzdağlarını görme şansı yakalayanlar, ne kadar devasa ve görkemli olduklarını mutlaka kabul edecektirler. Erken sezonda Antartika’ya gidecek olanlar, austral yazında daha büyük olan buzullara tanık olabilirler.

shutterstock_665803492_Deception Island, Antarctica. (Kopyala)

14. Sıcak toprak, volkanik faaliyetler ve balina kemiklerinden oluşan bir ada: Deception Adası

Antartika’ya gidecek pek çok gezgin, Deception Adası’nın aktif bir yanardağ olduğunu öğrendiğinde şaşırır. Fotoğrafta görüldüğü gibi, ada yeraltındaki volkanik aktivitelerden dolayı sıcak olduğundan pek çok yer karla kaplı değildir.

Ada bir hilal şeklindedir (Yunanistan’daki Santorini adasına çok benzer). Bu nedenle buradaki büyük doğal kaldera; balina avcı gemilerinin avlanması açısından, balinalara barınak olması sebebiyle mükemmel bir konumdadır. Adaya gelen ziyaretçiler ise eski balina istasyonunun kalıntılarını halen görebilmektedirler.

shutterstock_614203391 (Kopyala)

15. Kötü koktukları için penguenleri uzun süre fotoğraflayamazsınız

Antartika’ya ilk kez seyahat edenler, birkaç penguen gördükten sonra bunun yeterli olacağını düşünürler. Ancak bu yaratıklar gün geçtikçe daha da sevimli görünmeye başlar.

Asıl şaşırtıcı olan ise bir penguen kolonisinin ne kadar kötü kokabileceğidir. Şimdiye kadar bir tavuk kümesi yakınlarında bulunduysanız benzer bir kokuyu hissetmeye hazır olun. Yine de kısa bir süre sonra, şirin görüntülerine ve maskaralıklarına maruz kalacak ve bu kötü kokuyu unutacaksınız.

shutterstock_378878209 (Kopyala)

16. Deniz tutması ihtimalinden korunmalısınız

Cruise gemileri; Güney Amerika’yı Antartika’nın kıyılarındaki Shetland Adaları’ndan ayıran Drake Geçidi boyunca en az 36-48 saatte yol alırlar. Ve Güney Amerika’ya geri dönmeleri bir kaç gün daha sürer.

Drake Geçidi dalgalı denizleri ile ünlüdür ve zaman zaman korkunç olabilir. Ancak bazen de “Drake Gölü” şekline bürünerek çok sakin ve huzurlu olabilir. Her koşula hazırlıklı olabilmek için Antartika’ya gideceklerin bavulunda deniz tutmasını engelleyecek bir miktar ilaç bulundurmasını öneririz.

Gemi Antartika’ya yaklaştıkça, deniz genellikle daha sakin olur, ancak öncesindeki 48 saatlik yol sizi zorlayabilir. İşin pozitif yanı ise, evinize döndüğünüzde aklınızda kalan deniz tutması değil, Antartika’nın vahşi hayatı ve görkemli sahnelerine tanık olmanın hazzı olacaktır.

shutterstock_396109621 (Kopyala)

17. Antartika hayal ettiğinizden daha gösterişli bir yerdir

Vahşi yaşamı, fotoğrafçılığı ve sıradışı, muhteşem manzaralara tanık olmayı sevenler; Antartika’nın sunacağı her şeyden fazlasıyla memnun kalacaklar.

Tarihi ve büyük kâşiflerin öykülerini seven gezginler, bu kıtanın maceraperestleri nasıl çektiğini daha iyi anlayacağından şüphemiz yok.

shutterstock_377041003 (Kopyala)

18. Hayat boyu unutamayacağınız anılarla Antartika’dan ayrılacaksınız

Antartika’da gemi turuna çıkacaksanız, dünyanın diğer egzotik yerlerine çok benzediğini göreceksiniz – Hayat boyu unutulmayacak anlar…

Antartika’nın diğer mekanlardan farkı ise yerel bir kültürünün ya da insanlarının olmamasıdır. Bütün hatıralar, Beyaz Kıta’nın ihtişamının ve vahşiliğinin bir ürünü olacaktır.

Antartika ve cruise turları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close