Close
Fotoğrafa Temel Bakış

Fotoğrafa Temel Bakış

Fotoğraf baktığımız, zaman zaman geçtiğimiz ama genellikle gördüğümüz ve durup değerlendirdiğimiz bir süreçtir…

Kişisel bakış :

Fotoğrafta kişisel bir bakış oluşturma, konuya yeteri kadar yakın olmakla başlıyor. Günlük yaşamın içinde, büyük  ve ürkütücü bir fotoğraf  makinesini insanlara doğrultmadan fotoğraf çekebilme özgürlüğü cep telefonu kameralarıyla hayatımızda yerini alıyor.

Created with Nokia Camera  ÇILDIR GÖLÜ, KARS  Çekim  hızı : 1/1626  Diyafram :  f/2.2 ISO : 100  (Akıllı Telefon ‘smart cam’ özelliği kullanılarak çekilmiştir.)

Anı yakalamak :

Hiç duraksamadan akıp giden yaşamın içinden  özel bir anı yakalamak fotoğrafçının en mutlu olduğu zamandır. En iyi fotoğraflar bazen  planlanmamış çekimlerden çıkar. Tamamen rastlantısal fotoğraflar için söylenebilecek bir şey yoktur, konu ‘doğru anda doğru yerde olmak’ kadar basittir. Ancak bir şeyler olacağını hissettiğimiz durumlarda hazır  beklersek, şaşırtıcı fotoğraflar ortaya çıkabilir.

Created with Nokia Camera  FETHİYE, MUĞLA  Çekim  hızı : 1/428  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100  (Akıllı Telefon  smart cam’ modunda çekilmiştir.)

Bakış ve gidiş yönü boşluğu :

Fotoğrafta  yer  alan  nesnelerin hareket ve bakış yönünde boşluk bırakılması önemlidir;  göz bakış  ve hareket yönünü  takip eder. Kadrajın ‘içine’ doğru   yönelmiş   bir  hareket izleyiciyi  de   kadraj    içinde    tutar. Ana  konunun hareket  veya  bakış yönünde bir  noktaya  yerleştirilmiş yardımcı  öğe, fotoğrafı inanılmaz ölçüde zenginleştirir. Göz ilk önce ana öğeyi yakalar, onun gözlerine  yönelir, bakışını takip eder ve ikincil öğeye ulaşır.

 

HAVANA, KÜBA  Çekim  hızı : 1/1138  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100  (Akıllı Telefon  ‘smart cam’ özelliği kullanılarak çekilmiştir.)

Belrginlik :

Fotoğrafçının iletmek istediği mesajın  izleyici tarafından rahatça anlaşılabilmesi için her  şeyden  önce  fotoğrafta konunun yeterince belirgin  olması  gerekir. Konunun belirgin olması demek, bir iletişim aracı olan fotoğrafın  mesajını  en okunaklı  biçimde ortaya koyması anlamını taşır. Kenya’daki Masai Mara  Ulusal Parkı, Afrika’nın en iyi bilinen safari rotası,  kelimenin tam  anlamıyla  muhteşem bir  doğa  koruma alanıdır. En yükseğe  zıplayanın,  en  iyi savaşçı olduğuna inanılır.

MASAİ MARA DOĞA PARKI, KENYA  Çekim  hızı : 1/108  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Biçim ve Form :

Seçilen   konunun  biçimini   ortaya çıkaran   dış    hatlarının   açık    ve net      ayırt      edilebilmesi      büyük önem   taşır.   Algılamada   karışıklıkyaratabilecek çekim açısı ve ayrıntılardan, birbiriyle  karışabilecek yan yana  gelmelerden kaçınmak gerekir. İstenen formun bütün açıklığıyla belirdiği yerden çekim yapılmalıdır. Siluet çekimlerinde dış hatların olabildiğince belirgin olması büyük önem taşır.

UZUNDERE, ERZURUM  Çekim  hızı : 1/143  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Boyutlar :

Büyük ya da küçük, çekilen konunun boyutlarını göstermek için, çerçeve içinde tanıdık bir nesneye gereksinim duyulur. Referans olanağı  sağlayan görsel  ölçütler konuyu doğru biçimde algılamamızı sağlar.

PINAR DEL RIO, KÜBA  Çekim  hızı : 1/376  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Bütünlük :

Çekilen  her  fotoğrafın  bir  mesaj  ilettiği gerçektir. Fotoğrafta ana  konu  ve bunu destekleyen öğeler  bir bütünlük içerisinde düzenlenmelidir. Fotoğrafta ikincil veya daha   fazla  mesajın   ortaya  çıkmasına  yol  açacak  düzenlemelerden kaçınmak, kompozisyonda tüm  öğelerin  ana  konu  gözetilerek şekillenmesine  gayret  etmek gerekir.

KATMANDU, NEPAL  Çekim  hızı : 1/1471  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Doğal Çerçeve :

İzleyicinin gözünü  yönlendirmek için çerçeve kullanmak etkili bir yoldur. Çerçeveler, gözü  nereye bakacağı konusunda  yönlendirir. Kadrajın  kendi  çerçevesinin bu  işi göreceğini kabul etmek  de olasıdır, ancak aynı etkiyi yapmaları zordur. Bir fotoğraf kompozisyonu oluştururken, çevredeki bir nesne ile çerçevelemek hem konuyu doğal çevresiyle gösterir hem de izleyici gözünün bu çerçeve dışına çıkmasını önler.

BÜYÜK KEMİKLİ BURNU,  ÇANAKKALE  Çekim  hızı : 1/158  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Çerçeveyi doldurmak :

Fotoğrafta konuyla  ilişkili olmayan  boşluklar yer alıyorsa  dikkat dağıtmaktan başka işe yaramayacaktır. Konuya olan uzaklığımızı azaltıp, konunun tüm çerçeveyi doldurmasını sağlayabiliriz.

PINAR DEL RIO, KÜBA  Çekim  hızı : 1/132  Diyafram :  f/2.2  ISO : 64

Denge :

Fotoğrafta denge,  ana  öğe ile yardımcı  öğeler  arasında, boyut, renk,  ton, biçim  ve kontrast uyumunun sağlanması anlamına gelir. Fotoğrafta farklı  renk  ve parlaklık değerlerinin oluşturduğu kümelere leke denir. Kadraj içinde bu lekelerin  kapladıkları alan büyüklüğü ile renk  ve parlaklık değerlerinin uyumu dengeyi sağlar.

PINAR DEL RIO, KÜBA  Çekim  hızı : 1/150  Diyafram :  f/2.2  ISO : 250

Derinlik :

Fotoğraf, sadece eni ve boyu olan, iki boyutlu bir görsel  yüzeydir. Üçüncü  boyut olan derinlik  algısının fotoğrafa kazandırılabilmesi ona değer  katar. Bir fotoğrafı  izlerken bazı öğelerin yakında, bazı öğelerin daha uzakta olduğunu anlayabiliyorsak o fotoğrafta derinlikten söz  etmek olanaklıdır. Perspektif, net alan derinliği, ışık ve gölgelerin yönü, hareket  algısı gibi öğelerin  kontrol edilmesiyle fotoğrafa derinlik kazandırılır.

BOZDOĞAN KEMERİ, İSTANBUL Çekim  hızı : 1/1410  Diyafram :  f/2.2 ISO : 100

Dinamizm :

Kompozisyonda dinamizm kadraj  içinde hareket ve eylem duygusu içindeki fotoğrafik öğeleri   tanımlar.  Kompozisyonun durağan  ve  sıkıcılıktan   uzak   olması   demektir. Dinamizm  yalnızca  hareket eden  nesnelerin fotoğrafını  çekmek anlamına  gelmez; durağan nesnelerle de dinamik bakış açısı yakalamak olanaklıdır.

BAKSI MÜZESİ, BAYBURT  Çekim  hızı : 1/25  Diyafram :  f/2.4  ISO : 250

Doku :

Fotoğrafta dokuyu ortaya çıkaran bakış yüksekliği, tam uygun pozlama ve gölgelerdir. Dolayısıyla ışığın nesneye dik olarak düştüğü ve gölgeleri yok ettiği aydınlatma biçimi doku  görüntülemek için uygun  değildir. Fotoğrafta bazen  tek  bir ağaç  yaprağının yüzey yapısı dokuyu oluştururken, bazen  de geniş bir orman görüntüsünde birçok ağacın  birlikte yer alması doku olabilir. Belirgin bir doku genellikle beraberinde ritim algısını da içerir.

BÜYÜKADA, İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/109  Diyafram :  f/2.4 ISO : 50

Farklı  bakış açıları :

Bir  fotoğrafı  birden   farklı  açıdan çekmek olanaklıdır. Çekim açımızı değiştirmek bize farklı kompozisyon olanakları sunar.

PATAN, NEPAL  Çekim  hızı : 1/77  Diyafram :  f/2.2  ISO :

PATAN, NEPAL  Çekim  hızı : 1/81  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Grafik :

Fotoğraf  içinde  yer  alan  bir  öğenin  biçimi ya  da birden   fazla  öğenin   dizilişi  bazen   izleyiciye  çok tanıdık   gelen   belirli   şablonları  anımsatır.   Harf ve   semboller  ile   daire,   üçgen    gibi  geometrik şekiller   izleyici  için  tanıdıktır  ve  hemen  dikkati çeker.  Benzeri  grafik  şablonlardan yararlanmak kompozisyonun gücünü  artırır,  izleyiciyle arasındaki bağı kuvvetlendirir.

ÇAVUŞİN, NEVŞEHİR  Çekim  hızı : 1/33  Diyafram :  f/2.4  ISO : 200

Gece çekimi :

Gündüz  gördüğümüz ve  fotoğrafladığımız birçok sahneyi gece  görüntülemek apayrı  etkiler  yaratır. Karanlık, sahnede istenmeyen alanları gizlemiş, daha   yalın  fotoğraflar ortaya  çıkmasına  olanak sağlamıştır.  Şehir   ışıkları,  uzamış araba  farları, ay ve yıldızlar  alışılmışın  dışında  kompozisyonlar yaratmamıza yardımcı   olur.  Gece  çekimi  demek her   şeyden   önce   uzun   pozlama anlamına  gelir. Cep telefonunuzu sabitleyebileceğiniz bir üçayak ve zamanlayıcı kullanımı  ile harika gece  fotoğrafları çekebilirsiniz.   Cep  telefonu   kameranızın  ayarını gece moduna getirmeniz yeterlidir. Makineniz gece çekim için gerekli ayarları kendisi belirler.

İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/2  Diyafram :  f/2.2  ISO : 200

Yalınlık :

Bir fotoğrafta,  ana  öğenin yanında birçok öğe yer alır. Fotoğraf  makinesi,  gördüğünü film üzerine aktardığından, ana  konuyu  destekleyen öğelerin  dışında  kalan  öğelerin, fotoğraf  karesinden çıkarılması gerekmektedir.  Fotoğrafı  sadeleştirmek en  az  öğe ile en  iyiyi anlatmaktır. Bu sisteme ayıklayıcı yöntem  adı verilir. Fotoğraf  karesinde olmasını   istemediğimiz  öğelerin   temizlenmesi  ya   da   konu   içindeki   ağırlığının azaltılması fotoğrafı yalınlaştırır.

SAHRA ÇÖLÜ, FAS  Çekim  hızı : 1/1389  Diyafram :  f/2.2  ISO : 50

Ayrıntılar :

Tek bir kare  içinde her  şeyi göstermek yerine, konuyu  ayrıntılarla anlatabilirsiniz. Bazen  parça,  bütünden daha  güzel olabilir ve daha  çok şey anlatabilir. Kendi içinde bütünlüğü ve kompozisyon zenginliği olan her  ayrıntı kümesi ilginç bir fotoğraf karesi olabilir. Mimari detaylar, doğadaki bin bir çeşit küçük oluşum, eşyalar, giysi ve takılar  ayrıntı fotoğraflarına örnektir.

NAKURU  DOĞA PARKI, KENYA  Çekim  hızı : 1/126  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Arka planlar :

Fotoğrafta arka plan çok büyük değer taşır. Dikkati dağıtmayan sade bir arka plan her zaman tercih edilmelidir. Karışık bir arka fon anlatılmak istenilen konuyu  bozabilir. Bu yüzden  mümkün olduğunca karışık  bir arka plandan kaçınmak doğrudur. Arka plan asıl konuyu  öne çıkardığı gibi, konu ve mekan hakkında bilgi vererek fotoğrafta tamamlayıcı işlev görür.

BHAKTAPUR, NEPAL  Çekim  hızı : 1/66  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Perspektif :

Perspektif yakındaki nesnelerin büyük, uzaktaki nesnelerin küçük görünmesi şeklinde özetlenebilir. Tüm yüzey sanatlarında derinliği ifade etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir.  Perspektif etkisinden yararlanarak  bazı öğelerin  vurgulanması sağlanabilir. Geniş açılı objektiflerin perspektifi alabildiğine abartma etkisi vardır, yakındaki nesneleri daha yakın ve olduğundan büyük, uzaktaki nesneleri daha uzak ve küçük gösterir.

 

 

 

 

SARDES SALİHLİ, MANİSA  Çekim  hızı : 1/1332  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Renkler :

Görsel anlatımlı sanatların hepsinde geçerli olan renk diğer kompozisyon öğeleriyle birlikte fotoğrafın temel unsurlarından birisini  oluşturur. Uyum  ve  zıtlıklar konularında olduğu gibi, birbirini destekleyen renkler kullanılarak kompozisyonda olgunluk sağlanabilir ya da kontrast renkler bir arada kullanılarak belirgin ve ilgi çekici düzenlemeler yapılabilir.

FINDIKLI,  İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/551  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Ritim :

Kadraj  içinde  benzer yapıdaki  çizgi, şekil, renk  ve lekelerin  birbirini  izler  biçimde bulunmasına ritim  adı  verilir. Kompozisyonda en  değerli  öğelerden biridir  çünkü fotoğrafa görsel  bir enerji  katar. Şekil ile ritim  arasındaki yapısal  temel  farklılık da buradadır, çünkü  ritimdeki tekrarlar belli bir yönde hareketi ifade ederler

PHEWA GÖLÜ, POKHARA, NEPAL  Çekim  hızı : 1/1460  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Portreler :

Fotoğrafı çekilen kişinin iç dünyasını yansıtan, ruh halini, duygularını aktarmayı konu edinen  fotoğraf  portredir. Bir anlamda kişiliği yansıtmak hedeflenir. İnsanların doğal halleriyle, o sıra  yaptıkları  işin başında,  özellikle poz vermeden, habersiz çekilmeleri değer  taşır. Portre fotoğrafçılığı insan  ilişkileri ve iletişim üzerine kuruludur. Karşılaştığınız insanlarla  önce   tanışıp   konuşmak,  sohbet   etmek,   doğallık  içinde fotoğraf çekmek önemlidir.

KATMANDU, NEPAL  Çekim  hızı : 1/978 Diyafram :  f/2.2 ISO : 100

NAIVASHA GÖLÜ, KENYA  Çekim  hızı : 1/386  Diyafram :  f/2.4  ISO : 64

Uygun an :

Bütün  kompozisyon öğeleri  gözetilerek yapılmaya  çalışılan  bir çekimde  zamanlama doğru  değilse  ortaya çıkan  fotoğraf  da  doğru  olmaz. Fotoğrafta hareket dahil, her şeyi anlatmak için tek bir şansımız vardır: Deklanşöre bastığımız  an. Eğer, saniyenin kesirleri kadar bile yanılırsak olayı kaçırırız ve  fotoğraf  tam  olması  gereken anı anlatamaz. Kritik anı kaçırmamak için netleme,  pozlama değerleri ve diğer  ayarlar önceden yapılmış  ve  konu  büyük  dikkatle  izleniyor  olmalıdır  ki  tam  zamanında deklanşöre basılabilsin. Konu hakkında önceden bilgi sahibi olmak ve neyin ne zaman gerçekleşeceğini hissetmek ya da bilmek size yardımcı  olur.

PHEWA GÖLÜ, POKHARA, NEPAL  Çekim  hızı : 1/819  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Uyum :

Kompozisyon  içindeki  iki ya  da  daha   çok nesnenin birbirini  renk,  biçim, hareket  ve anlam  bakımından desteklemesi demektir. Bir fotoğrafta konuyu  oluşturan elemanlar arasındaki bağlantı  o kompozisyonun uyumunu meydana getirir.

GALLE, SRI LANKA  Çekim  hızı : 1/33  Diyafram :  f/2.4  ISO : 200

Altın oran :

Kadrajı  yatay  ve düşeyde üçer eşit  parçaya ayıran  iki yatay, iki düşey  çizgi çizersek bu çizgilerin  dört  adet  kesişme noktası  olur  ve bu noktalara ‘altın nokta’  denir.  Bu, belki  de  kompozisyon kurallarının  en  etkilisidir.  Doğanın estetik   dengesi   ve  insanlığın   binlerce  yıllık göz  alışkanlığıyla   nesnelerin bu  noktalara  yerleştirilmiş olması  daha   kolay  benimsenir.  Dolayısıyla  bir kompozisyon kuralı olarak  fotoğrafta ilgi merkezinin yerleştirileceği en uygun yerler bu altın noktalara yakın bölgelerdir. Tersine,  fotoğrafta konu  yaklaşık ortaya yerleştirilmişse fotoğraf  ilgi çekici  olmaktan uzak,  ruhsuz, durağan, sıkıcı ve donuk  olarak  algılanır. Konuyu kenara doğru  hafifçe kaydırmak tüm her şeyi değiştirebilir.

NAKURU DOĞA PARKI KENYA  Çekim  hızı : 1/100 Diyafram :  f/2.4 ISO : 50

İlgi merkezi :

Gözün ilk olarak  algılayacağı  güçlü bir ilgi merkezi önem  taşır. Fotoğrafı  çekmeden önce   bir  temel  ilgi merkezi  tanımlanmalı  ve  kompozisyon  buna   uygun  biçimde şekillendirilmelidir.  Hangi nesnenin başat önemde olduğuna karar  vermek ve onu vurgulayacak biçimde görsel  düzenleme içinde olmak gerekir. Bu anlamda fotoğrafı çekerken iki soru  sorulmalı ve karşılığında iki yanıt aranmalıdır:

  1. Bu fotoğrafın mesajı nedir?
  2. Bu mesajı iletmenin en iyi yolu hangisidir?

Yanıtlar, ilgi merkezini tanımlamayı ve onun  kadrajda nereye yerleştirileceğini belirleyecektir.

MAMA HATUN TÜRBESİ, ERZİNCAN  Çekim  hızı : 1/225  Diyafram :  f/2.4 ISO : 64

Yaşam öğesi :

Bir fotoğrafta yaşam öğesinin  varlığı, tüm  her  şeyi değiştirecek güçtedir. Cansız bir doğa  parçası içindeki  yaşam öğesi  en  güçlü  zıtlık unsurudur. Kalabalık  bir  alana girince  tanıdık  bir  yüz görünceye kadar kendimizi  yabancı  hissederiz. Tanıdık  bir varlık bizim ortamdaki yabancılığımızı giderir. İnsan gözü hafızasında yer alan bilgiden yola çıkarak yeni şeylere uyum sağlar.

MERZOUGA, FAS  Çekim  hızı : 1/968  Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

Mimari yapılar :

Özellikli mimari   yapıları  görüntülemek herkesin  yaptığı  bir  şeydir.  Yapıları  farklı açılardan çekmek, bir yaşam öğesiyle desteklemek fotoğrafınıza çok şey katar.

KULELİ ASKERİ LİSESİ, İSTANBUL  Çekim  hızı : 1/968 Diyafram :  f/2.2  ISO : 100

 

Close