İç mekanlar :
İç mekanlar bir çok hoş ve ince ayrıntı barındırır. En büyük iki güçlük az ışıkta çekim yapma zorunluluğu ve dar alanlar nedeniyle geniş açılı objektifler kullanma gerekliliğidir. Neyse ki cep telefonu kameralarımız bize bu iki konuda da yardımcı oluyorlar.
ALOPAŞALI KONAĞI, KÜTAHYA Çekim hızı : 1/18 Diyafram : f/2.2 ISO : 800
Hayvanlar :
Hayvanlar doğal halleri ile fotoğraflar için iyi bir malzemedir. Hayvanların fotoğraflarını çekmek o kadar da kolay değildir; hareket halinde olabilirler Fotoğraf çekimi esnasında onları eğlendirmek, ödüllendirmek ve oyun oynamak gerekir. Bazı hayvanlarsa fotoğraflarının çekilmesine alışkındırlar, objektife poz verenleri bile vardır
BASANTAPUR, NEPAL Akıllı Telefon Çekim hızı : 1/287 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
MAYMUN TAPINAĞI, NEPAL Çekim hızı : 1/138 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
FETHİYE, MUĞLA Çekim hızı : 1/1.616 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
Manzara :
Güzel bir doğa manzarası karşısında fotoğraf çekme isteği duymayan insan yok gibidir. Manzara fotoğrafçısının işi önünde uzanan görüntüyü olduğu gibi kaydetmekten çok daha fazlası olmalıdır. İyi bir manzara fotoğrafında mükemmel renkler, doğal ışığın iyi kullanılması ve ilgi çekici sağlam bir kompozisyon hedeflenmelidir.
YEDİGÖLLER, ERZURUM Çekim hızı : 1/1626 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
Vahşi yaşam :
Fotoğrafçılar vahşi hayvanları doğal halleriyle fotoğraflamak isterler. Vahşi yaşam fotoğrafçılığı uzun tele objektifler gibi özel gereçlerle, sabırlı ve yorucu yolculuklarla bir arada anılır. Fakat cep telefonunuzla da vahşi yaşam fotoğrafları çekebilirsiniz. Tabi yeteri kadar yakınlaşabilirseniz! Cep telefonunuzun kamerasını olabilecek en fazla optik zoom konumuna getirerek konuyu yakınlaştırın. Dijital zoom yapmayın. Sarsıntısız çekim özelliği açık konumda olsun. Üçayak kullanarak ya da bir yerden destek alarak çekim yapmak net fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. ISO değerini yükseltmeyi de düşünebilirsiniz.
NAKURU DOĞA PARKI, KENYA Çekim hızı : 1/305 Diyafram : f/2.4 ISO : 50
Gezi fotoğrafları :
- Akvaryum
Evdeki akvaryumların yanı sıra dev akvaryumlar fotoğraf için çok hoş görsel öğeler bulundurur. Flaş kullanmaktan kaçınmak gerekir, çünkü camdan yansıyacak flaş ışığı görüntüyü bozar. Ayrıca balıkların fotoğrafını çeken insanlar da iyi bir fotoğraf malzemesi oluşturur.
AKVARYUM, BAKIRKÖY İSTANBUL Çekim hızı : 1/14 Diyafram : f/2.2 ISO : 800
- Antik Kentler
Doğayla iç içe olan arkeolojik kentlerde, fotoğrafçıların kareleyebileceği birçok malzeme vardır. Bir antik kentte dolaşırken, o yerleşimin neden önemli olduğunu, içinde neleri barındırdığını,tarih süreci açısından ne gibi ilklere ev sahipliği yaptığını bilmek gerekir. Fotoğraflanacak antik kentin kimliğini bilmek, fotoğrafçının yaratabileceği kompozisyonlar için de önem taşır.
SARDES SALİHLİ, MANİSA Çekim hızı : 1/1376 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Camiler
Etkileyici, kutsal ve olabildiğince görkemli olan bu mekanlar, mimarların olağanüstü hünerlerini sergiler. Az sayıda kalmış olan ahşap camilerse olağanüstü iç ayrıntılara sahiptir. İbadet saatleri dışında çekim yaparak hem daha rahat çalışırız hem de ibadet için orada bulunan insanları rahatsız etmemiş oluruz.
MAÇAHEL, ARTVİN Çekim hızı : 1/20 Diyafram : f/2.4 ISO : 320
- Çarşı – Pazar
Çarşı ve pazarlar yaşamın olanca hızıyla aktığı her daim kalabalık yerlerdir. Bir yerin kültürel özelliklerini buralarda çok iyi gözlemleyebilirsiniz. Çarşı ve pazarlar cep telefonu fotoğrafçılığı için de ideal yerlerdir, elinizde küçücük bir cihazla tezgahların ve insanların arasına girer, her şeye yakından tanık olursunuz.
KATMANDU, NEPAL Çekim hızı : 1/8 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Dağlar
Dağlar dünyanın çatılarıdır. İnsanda büyük duygusal ve fiziksel tepkiler uyandıran devasa kaya kütleleri karşısında tırmanma, fethetme ve görüntüleme isteğinizi bastıramazsınız. Dağlarda fotoğraf çekerken fiziksel güçlükler kadar, ışık koşulları da sizi zorlar. Işığın yönü, kalitesi ve sıcaklığı doğru okunduğunda fotoğrafçının en büyük yardımcısı olur.
KARÇAL DAĞLARI, ARTVİN Çekim hızı : 1/160 Diyafram : f/2.4 ISO : 64
- Galeriler
Özenli mekan düzenlemeleri ve iyi ayarlanmış ışık koşulları sayesinde galeriler, fotoğrafçılar için iyi birer fırsattır. Sergilenen eserler telif konusu olabilir, çekimden önce izin almayı unutmayın
SABANCI MÜZESİ, İSTANBUL Çekim hızı : 1/45 Diyafram : f/2.2 ISO : 320
- İlginç Doğa Oluşumları
En büyük sanat yapıtı doğanın kendisidir. Rüzgar, yağmur ve akarsuların aşındırıcı etkileri ile ortaya çıkan yeryüzü şekilleri ilgi çekicidir. Yeryüzü katmanları, çeşitli renk ve desenler oluşturan yamaçlar, kumullar ilginç fotoğraflara konu olabilir. Doğa oluşumları için sabahın erken saatleri ve günbatımına yakın saatlerde ışığın yatay geldiği zamanlar daha uygundur.
LATMOS DAĞI, MİLAS, MUĞLA Çekim hızı : 1/1493 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Lokantalar
Yeme içme kültürünü en iyi gözlemleyebileceğiniz yerler sokak lokantalarıdır. Hem yurdumuzda hem dünyanın başka coğrafyalarında sokaklarda yemek hazırlayıp sunan küçük lokantalar görürsünüz. Hemen yaklaşın. Hem yiyecek bir şeyler hem de fotoğraf için bir derya bulacaksınız
KATMANDU, NEPAL Çekim hızı : 1/45 Diyafram : f/2.2 ISO : 125
- Meydanlar
Meydanlar kentlerin karakterini yansıtan kalpleridir. Her türden çok sayıda insanın bir araya geldiği meydanlar aynı zamanda çok çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yaparlar. Haliyle, fotoğraf için meydanlarda sayısız olanaklar doğar. Elinizde cep telefonuyla bir meydana girdiğinizde çevrenizde görüntülenecek ne kadar çok şey olduğunu görüp şaşıracaksınız
MARAKEŞ, FAS Çekim hızı : 1/151 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Mimari Ayrıntılar
Mimari fotoğrafın amacı, yapıları değişik amaç ve yaklaşımlar doğrultusunda belli estetik değerlere göre fotoğraf karesine aktarmaktır. Bir yapı, birçok nedenle fotoğraflanabilir. Çünkü bir yapıyı anlatmak için yapılan çekim ile onun işlevlerini anlatmak için yapılan çekimler birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, fotoğrafçının ilk yapacağı iş, yapıyı fotoğraflamadan önce konuya nasıl yaklaşacağını saptamak olacaktır. Mimari yapı ile insan öğesini bir arada gösteren fotoğraflar yapının işlevi hakkında bilgi verir
CIENFIEGOS, KÜBA Çekim hızı : 1/1684 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Okullar
Dünyanın her yerinde okullar, çocukları fotoğraflamak için uygun yerlerdir. Sıkıntılı, meraklı, sevinçli, heyecanlı çocuk yüzleri karelerinize yansır. Okullarda duygusal, eğlenceli, sıra dışı fotoğraflar çekebilirsiniz. İzin almayı unutmayın!
CHITWAN, NEPALÇekim hızı : 1/27 Diyafram : f/2.2 ISO : 500
- Plajlar
Plajda çekim yaparken zamanı doğru ayarlamanız her zaman iyidir. Plaj fotoğraflarında en iyisi sabah erkenden ya da öğle üzeri, güneş batmadan tam öncedir. Bu zamanlarda harika fotoğraflara ulaşmanız için güneş sıcak, altın rengi bir ışık sağlar. Doğal ışığın fotoğraflarınızın kalitesini çok geliştirebileceğini unutmayın. Plajda portre fotoğrafı çekerken gölgede kalan yüzler ifadeleri gizler; flaş kullanabilirsiniz.
BAFA GÖLÜ, MİLAS, MUĞLA Çekim hızı : 1/1238 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Saraylar
Saraylar, her biri dünya mirası olan eşsiz anıtsal yapılardır. Bu yönüyle, dünyaca iyi bilinirler ve sayısız kere fotoğraflanmışlardır. Farklı bakış açıları arayarak kendinize özel fotoğrafı yakalayabilirsiniz. Mimari özellikleri ve çevresinde bulunan diğer tarihi değerleri göz önünde bulundurarak fark yaratan fotoğraflar çekebilirsiniz. Üstelik izne tabi birçok bölüme bir cep telefonuyla girmek çok daha kolaydır!
TOPKAPI SARAYI, İSTANBUL Çekim hızı : 1/127 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Sokaklar
Kentin çok bilinen, yüzü eskimiş ana caddelerinden uzak ara sokaklarda daha çok öykü yatar. Dar sokaklarda çekinmeden kaybolun, her sokak başka bir sokağa açılırken kentin makyajsız yüzünü göreceksiniz. Sokaklar gerçek hayatın yaşandığı yerlerdir. Herkesin çektiği kent fotoğraflarından fazlasını sokaklarda bulursunuz.
BHAKTAPUR, NEPAL Akıllı Telefon 1020 Çekim hızı : 1/109 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Tapınaklar
Toplum kültürünü oluşturan ana etkenlerden birisi inanç sistemidir. Her inancın farklı yapılardaki tapınakları, farklı mimari tarzları, bu tapınaklarda yapılan dini törenlerdeki farklı ritüeller ve din adamlarının giydiği farklı kıyafetler öne çıkan fotoğrafik unsurları oluşturur. Bu fotoğrafik sahneleri yakalamak için ibadet saatleri dışında çekim yapmalısınız.
KATMANDU, NEPAL Çekim hızı : 1/270 Diyafram : f/2.2 ISO : 100
- Tarihsel Yapılar
Tarihi yerler ve tarihsel yapılar her zaman fotoğrafçıların ilgi alanı içinde olmuştur. Bu yapıların gerçek ruhunu fotoğrafa yansıtabilmek için geçmişiyle ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Bazıları terk edilmiş, bazıları koruma altında, pek azı restore edilebilmiş bu yapıları içeriden ve dışarıdan fotoğraflayın. Yapının tarihine siz de bir görsel not düşmeyi ihmal etmeyin!
ÖŞVANK KİLİSESİ, UZUNDERE, ERZURUM Çekim hızı : 1/50 Diyafram : f/2.4 ISO : 160
- Yaylalar
Yayla demek, yükseklere çıkmak, dağların yamacında kıvrım kıvrım akan, suları berrak derelere, yemyeşil çayırlara, kekik kokan alçak tepelere varmak, ormanlara girmek, sıcak yaz günlerinde serin nefes almak demektir. Anadolu kültüründe büyük önemi olan yaylalarımız coğrafya, kültür, insan, doğa ve yayla yaşamı ile eşsiz fotoğraf hazineleridir.
MAÇAHEL, ARTVİN Çekim hızı : 1/100 Diyafram : f/2.4 ISO : 64
- Zanaat
Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler yetenekli ustalar tarafından yaşatılıyor. Çarşılarda ve sokak aralarında yoğun emek gerektiren zanaatçılık geleneksel yöntemlerle varlığını sürdürüyor. Pek çok ustalık gerektiren meslek ekonomik sıkıntılara ve gençlerin isteksizliğine rağmen zamana karşı direniyor.
AKHİSAR, MANİSA Çekim hızı : 1/24 Diyafram : f/2.2 ISO : 400