Close
Meksika’da 10 Doğa Harikası

Meksika’da 10 Doğa Harikası

Flora, fauna ve muhteşem manzaralar söz konusu olduğunda Meksika şaşırtıcı derecede  çeşit sunan bir ülke ve biyoçeşitlilik açısından dünyada ilk beş ülke arasında yer almakta. Bunun nedeni Meksika’nın topografyasının oldukça çeşitli olması ve coğrafi konumunun farklı ekozonlarda yer alması.

Meksika’da o kadar çok doğa harikası yer bulunuyor ki sadece on tane seçmek çok zor. Yine de gezinize keyif katacağını düşündüğümüz muhteşem manzara ve doğal güzelliklerinden oluşan küçük bir örneği sunuyoruz.

shutterstock_556013389 (Kopyala)

 1. Bakır Kanyonu

Meksika’nın İspanyolca adı  “Barnancas del Cobre” olan Bakır çarpıcı manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Bu jeolojik olarak büyüleyici yer; Chihuahua eyaletinde yer almakta olup, Arizona’daki Büyük Kanyon’dan birkaç kat daha büyük ve derin olan bir kanyon ağıdır.

Bakır Kanyonu’na gitmek için insan mühendisliğine hayran kalacağınız “El Chepe” trenine binerken, çevredeki doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

shutterstock_194342663 (Kopyala)

2. Sumidero Kanyonu

Bir diğer etkileyici kanyon, Güney Meksika’da Chiapas eyaletinde bulunmaktadır.  Cañón del Sumidero, bazı yerlerde 2600 feet’e kadar uzanan dikey duvarlarıyla derin ve dar bir yerdir. Bu kanyona ulaşmak için en iyi yol, Río Grijalva boyunca bir tekne turu yapmaktır. Kanyonu yukarıdan izleyebileceğiniz çeşitli gözlem noktaları da mevcuttur.

shutterstock_561061879 (Kopyala)

3. Monarch Kelebekler Rezervleri

Binlerce çırpınan kelebeğin çevrelediği bir alanda ayakta durmak heyecan verici bir deneyim. Kelebeklerin Kanada’dan Meksika’ya kışı geçirmek için 2000 milin üzerinde bir mesafede uçtuğunu bilmek ise kafa karıştırıcı. Bu seyahati her yıl yüz milyonlarca kelebeğin yaptığını bilmek ve bu parlak, güzel narin yaratık topluluğuna tanıklık etmek huşu uyandıran bir deneyim.

shutterstock_144607163 (Kopyala).jpg

4. Mesoamerican Bariyer Resifi

Meksika dünyanın ikinci büyük bariyer resifine ev sahipliği yapıyor. Mezoamerican Bariyer Resifi; Yucatan Yarımadası’nın Karayip kıyı şeridinde yer almakta olup 66 tür taşlı mercan, 500’den fazla balık türü ve çeşitli deniz kaplumbağaları, yunuslar ve zararsız köpekbalıklarına evsahipliği yapmaktadır. Bu bölge, kuzey yarımkürede şnorkelle yüzme ve tüplü dalış imkanı sunan en iyi yerdir.

shutterstock_273630278 (Kopyala).jpg

5. Balina Köpekbalıkları

Denizin en büyük balıkları, her yıl Mayıs ve Eylül ayları arasında Yucatan Yarımadası’nın kuzeydoğusundaki Karayipler’e açılıyorlar. Meksika’yı ziyaretinizde bu uysal devlerle yakından ve kişisel ilişki kurabilirsiniz.

Cancun veya Isla Holbox’ta balina köpekbalıklarının beslenmek için açık denizlerde yol alacak bir dalış gezisine katılabilirsiniz. Onların yanında yüzerken kendinizi küçücük hissedeceksiniz.

shutterstock_208081243 (Kopyala)

6. Cenote ve Yeraltı Nehirleri 

Yucatan Yarımadası belirgin jeolojik özelliklere sahiptir: Temelde bir kireçtaşı kaya tabakasıdır. Kireçtaşı gözenekli olduğu için içerisinde birçok çukur ve tüneller vardır. Aslında Yucatan Yarımadası’nda 2000’den fazla cenote bulunmaktadır ve birçoğu yeraltı nehirleriyle bağlantılıdır.

Yeraltına geçiş yolları gibi görülmeye başlandığından beri sembolik önem kazanmalarının  yanısıra, antik çağlarda ana su kaynaklarıydı. Pek fazla söze gerek yok. Bu cenoteleri ve yeraltı nehirlerini keşfetmek bambaşka bir deneyim.

shutterstock_623522993 (Kopyala)

7. Cortez Denizi

“Dünyanın Akvaryumu” da denilen “Jacques Cousteau” ve Cortez Denizi, şüphesiz gezegendeki en büyük ve en çeşitli ekosistemlerden biri. Burada kambur balinalar, yunuslar, sakin suda dolaşan deniz aslanları haricinde çok sayıda deniz kuşu görebilirsiniz. Baja Yarımadası manzaraları ise genellikle daha sadedir. Ancak zengin deniz yaşamı bu duruma tezat oluşturmaktadır.

shutterstock_520620424 (Kopyala)

8. Sotano de las Golondrinas

“Kırlangıç Mağarası” olarak bilinen El Sótano de las Golondrinas, 1400 fit derinliğinde dünyanın bilinen en büyük mağara kuyusu olup, Meksika’nın en derin ikinci çukurudur. San Luis Potosí eyaletinde bulunan bu mağara, başta hızlı ve yeşil muhabbet kuşları olmak üzere çok sayıda kuşa mağara duvarlarıyla ev sahipliği yaparak adını yine burada yaşayan kuşlardan almaktadır. Heyecan arayan doğa tutkunları için popüler bir mağara destinasyonu.

shutterstock_52815781 (Kopyala)

9. Cuatro Ciénegas

Coahuila eyaletindeki Chihuahuan çölünün ortasındaki bir vadide yer alan Cuatro Cienegas, bu çöl bölgesindeki nehir ve havuzların oluşmasını sağlayan sayısız yeraltı kaynağından meydana gelmektedir.

Olağandışı biyolojik çeşitliliğin olduğu izole bir yaşam alanı olarak koruma altına alınmıştır. Doğal havuzlarından biri olan Poza La Becerra dinlenme tesisleri olarak kullanılmaktadır. Çölün ortasında serin sularda yüzme fırsatı da sunmaktadır.

shutterstock_6831382 (Kopyala)

10. Pico de Orizaba

Deniz seviyesinden 18.491 feet (5.636 metre) yükseklikle en yüksek yanardağdır ve Kuzey Amerika’da 3. en yüksek zirve olma özelliğini taşımaktadır. Veracruz ve Puebla eyaletlerinin arasındaki sınırda durgun bir yanardağdır. Bu yanardağ şu anda tamamen sönmüş değildir fakat çok sayıda tırmanıcı her yıl bu dağın üstesinden gelmeyi becermektedirler.

Meksika hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Close