Close
Fransız Alpleri üç Vadi (Les Trois Vallees)

Fransız Alpleri üç Vadi (Les Trois Vallees)

Avrupa’da kayak denince ilk akla gelen Alp Dağları ve bunların başında da Fransız Alpleri gelir. Neden Fransız Alpleri derseniz bunun temelde üç sebebi var; ulaşım kolaylığı, yılın neredeyse 7 ayında kaliteli karın olması ve eşsiz Fransız mutfağının yanında dünya mutfağından alternatiflerin sunulması.

Benim için Fransız Alpleri denince de aklıma ilk Courchevel, Val Thorens ve Meribel üçlüsünden oluşan üç vadi (Les Trois Vallees) diye anılan bölge aklıma gelir. Bu bölgede kasım ayı başlarından nisan ayı sonlarına kadar her zaman kar vardır. Üç vadi bölgesine Lyon ve Cenevre ‘ye Türk Hava Yolları veya Pegasus Hava Yolları ile 2 saat uçarak ulaşabilir ve ardından da otellerden veya turizm şirketlerinden talep edebileceğiniz araçlar ile yaklaşık 3 saatlik bir yolculuğun ardından Courchevel’e, Val Thorens’e veya Meribel’e varmanız mümkün olacaktır. Eğer Cenevre üzerinden gitmeyi düşünürseniz Shengen vizesi İsviçre için de geçerli olduğundan vize konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Cenevre üzerinde kayak merkezlerine doğru yol alırken Annecy şehrinden geçeceksiniz. Alp Dağları’nın eteğinde ve göl kenarında yer alan bu şehirde bir kahve molası vermek size uçak yolculuğunun tüm yorgunluğunu unutturacaktır.

Üç saatlik keyifli bir kara yolculuğu sırasında şirin küçük kasabalar, dağ köyleri, demiryolları ve nehirler size eşlik edecektir.

COURCHEVEL

Courchevel Les Trois Valles’ in (üç vadi) incisi Alpler’in Saint Tropez’i olarak adlandırılabilir. Kayak tatilinizi Courchevel’de geçirmeyi planlıyorsanız konaklama için yaz aylarında yerinizi ayırtmanızda fayda var, keza erken rezervasyon ile hem daha uygun fiyat hem çok alternatif üzerinden karar vermeniz mümkün olur. Courchevel 1550, Courchevel 1650 ve Courchevel 1850 diye adlandırılan üç farklı yükseklikte bölge bulunmaktadır. Courchevel 1550 çocuklu ailelerin, Courchevel 1650 kısıtlı imkanlar ile kayak tatili yapmak isteyen gençlerin, Courchevel 1650 ise lüks otellerin, seçkin butiklerin, Fransız ve dünya mutfaklarından menülerin sunulduğu dünya zenginlerinin tercih ettiği bir bölgedir. Courchevel 1850 lüks olmakla birlikte otel, chalet alternatifinin çokluğu uygun fiyat bulma şansını da sunmaktadır.

Eğer aile olarak tatil planlıyorsanız ve ev ortamını yaşamak isterseniz haftalık chalet kiralayarak kayak merkezinde bulunan zincir marketlerden ihtiyaçlarınızı alarak kahvaltı ve akşam yemeklerini dairenizde hazırlamanız mümkün. Arkadaş grupları ile de chalet konaklaması kayak sonrası sohbetler için uygun olabilir. Zaman zaman akşam yemeklerinde de merkezde yer alan restaurantlardan yararlanabilirsiniz.

Otel konforunda tatil yapmayı tercih edenler için de iki yıldızdan beş yıldıza kadar değişik alternatifler yer almaktadır. Ancak otelinizi seçerken kayak ile giriş-çıkış imkanının olup olmadığını araştırmalısınız. Aksi halde kayaklarınızı ve kayak ayakkabılarınızı elinizde taşıyarak kayağa başlamak ve bitirmek zorunda kalabilirsiniz.

Ocak 2010’ da Courchevel 1850 bölgesinde konakladığım Hotel Courcheneige 3 yıldızlı kayak ile giriş-çıkış yapılan bir otel. 1900 metre yükseklikte Verdon pistinin hemen kenarında yer alan otel sabah ve akşam olmak üzere yarım pansiyon hizmet vermekte. Önceden haber verilmesi halinde akşam yemeğini öğlen yemeği ile değiştirmeniz mümkün. Kayak ve kayak ayakkabısı kirası almayan otel ayrıca ücretsiz wifi hizmeti sunmaktadır. Aile işletmesi olan otelin terasında günün her saati kahvenizi ve içkinizi içebilir, otel içi barından da yine günün her saati yararlanabilirsiniz. Merkeze yürüyerek ulaşım biraz zor olmakla birlikte otelin özel araçları otel müşterileri için şehir merkezine transfer hizmeti veriyor.

Aynı dönemde Courchevel 1850’de kalan bir grup arkadaşımız da Hotel Le Carline’yi tercih etmişlerdi. 5 yıldızlı Le Carline otel de kayak ile giriş-çıkış yapılan, akşamları yürüyerek şehir meydanına kolayca ulaşma imkanı olan bir otel.

Courchevel’de her seviyeden kayak severin zorlanmadan kayabileceği, üç vadi bölgesinde toplam 600 km uzunluğunda pistler bulunuyor. Avrupa’nın en büyük kayak okulu da Courchevel’de yer alıyor. Kayak okullarından grup dersleri alabileceğiniz gibi arzu ederseniz bireysel ders alabilir hatta kayak hocası rehberliğinde bir hafta boyunca değişik bölgelere kayarak gidebilir her gün ayrı bir restaurantta öğlen yemeğinizi yiyebilirsiniz. Kayağa başlamadan önce liftlerde, gondollarda ve kabinlerde kullanmak üzere kayak kartı (ski pass) almanız gerekiyor. Kayak kartı alırken 3 vadiyi kapsayan ve sigorta poliçesi olan kayak kartlarını tercih etmeniz ekonomik olacaktır. Hava durumuna göre Val Thorens veya Meribel’e geçmek istemeniz durumda ekstra ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Kayak kartınızın sigortalı olması da tatiliniz süresince kayak pistlerinde oluşacak yaralanmalar halinde ücretsiz tedavi imkanı sağlayacaktır. Kayak yaparken yaralanma riskini azaltmak için kask kullanmanızda fayda var. Kayak ve kayak ayakkabısı gibi kaskı da kiralamanız mümkün.

Kayak sonrası (Apres-ski) eğlenceleri için de ekonomikten lükse her türlü alternatif bulmak mümkün. Kayak sonrası merkezde yer alan spor mağazalarından ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz gibi lüks butiklere ve hediyelik eşya mağazalarına da göz atarak vakit geçirebilirsiniz.

Courchevel 1850’de ayrıca küçük uçaklar için bir de havaalanı bulunmakta zengin Avrupalılar özel uçakları ile de bölgeye kolayca gelmektedirler.

Eşsiz Fransız mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da değişik restaurantların yer aldığı bölgede öğlen ve akşam yemekleriniz için rezervasyon yapmanızda fayda var. Le Chalet De Pierres pist üzerinde olması nedeniyle güneşli bir havada öğlen yemeği için uygun. Le Cap Horn ve Le Panoramic kayak mollalarında yemek veya kahve için uygun. Le Granda Cafe, Asya mutfağı şehir merkezinde akşam yemeği için uygun. Bunların dışında sayısız ekonomik ve lüks restaurant seçeneği bulabilirsiniz. Fransız Alpleri’ne gitmişken krep yemeden dönmemenizi tavsiye ederim.

MERİBEL

Meribel, Courchevel 1850’den üç vadide geçerli olan kayak kartları ile lifler ve kabinleri kullanarak ulaşabileceğiniz 1450 metrede yer alan bir kayak merkezi. Courchevel veya Val Thorens’de havanın sisli, karın buzlu olduğu günlerde kayak zevkinize Meribel’de devam edebilirsiniz. Meribel-Mottaret de 1700 metrede kayak yapabileceğiniz bir bölge.

Meribel’de de konaklama için çok alternatif bulunuyor. Ağaç kaplamalı chaletler ve çam ağaçları ayrı bir güzellik katıyor. Arzu ederseniz Meribel’de yer alan Club Med’de konaklayabilirsiniz.

600 metre yükseklikte bulunan Brides Les Bains kaplıca bölgesine gidebilir kayak yapmadan yorgunluk atabileceğiniz bir gün geçirebilirsiniz.

Courchevel’den Meribel’e kayak yaparak geçerken öğlen yemeği veya kahve-tatlı için Le Coeur Cristal de mola verebilirsiniz.

VAL THORENS

2300 metre yükseklik ile Avrupa’nın en yüksek kayak merkezi olan Val Thorens Meribel ve Courchevel’e nazaran daha yeni bir bölge. Yüksekliği nedeniyle bitki örtüsü ve ağaç sayısı oldukça az. Kasım başından nisan sonuna kadar kayak yapmak mümkün. Ancak en uygun dönem ocak-mart dönemi. Fitness, yüzme havuzu, tırmanma duvarı gibi aktivitelerin yer aldığı Avrupa’nın tek dağ spor merkezi (9000 m2) Val Thorens’de. Genelde Avrupalı gençlerin tercih ettiği bölgede kayağın yanında çok sayıda snowboard yapana rastlamak mümkün. Üç vadi de geçerli kayak kartları (ski pass) ile Val Thorens pistlerinde de kaymanız mümkün. Konaklama seçenekleri Courchevel ve Meribel kadar fazla olmasa da gençlere ve ailelere uygun oteller, chaletler bulmak mümkün. Arzu ederseniz bölgede yer alan Club Med’de konaklayabilirsiniz.

Ocak 2009’da kalabalık bir grup ile Residence L’Oxalys’de konaklamıştık. Chalet tarzı hizmet veren tesiste üç katlı muftak, şömineli salon ve her odasında ayrı banyosu olan 4 odalı daireler yer almakta. Kapalı havuz, spa, sauna ve hamamın yer aldığı tesiste wireless internet mevcut. Kayak odasından kayarak giriş-çıkış yapmak mümkün. Alışveriş merkezindeki zincir marketlerden yapacağınız alışveriş ile kahvaltılarınızı ve yorgun olduğunuz akşamlar yemeğinizi dairenizde hazırlamanız mümkün. Tesisin içinde Michelin yıldızlı bir de restaurant mevcut.

Akşam yemekleri için Grange (LA) restaurant fondü, pizza ve grill menüsü ile uygun bir yer. Chalet De La Marine (LE) Michelin yıldızlı bir restaurant, öğlen veya akşam yemeği için tercih edilebilir. Kayak pisti üzerinde olması nedeniyle akşam yemeğine giderken kar motosikletleri ile ulaşmak mümkün.

C.Cem CANER

Gazella turizm Fransa Turları

Gazella Turizm Fransa

Close