Close
Kamboçya’da Phnom Penh Su Şenlikleri

Kamboçya’da Phnom Penh Su Şenlikleri

Mekong ve Tonle Sap nehirleri Kamboçya için hayati öneme sahip. Yaklaşık dört milyon kişi bu iki nehirden geçiniyor. Mekong yağmurun mevsiminde Tonle Sap’a doğru akarken, kuru mevsimde ters akmaya başlıyor. Biz de türküsü bile var,olmayacak işleri anlatmak için ” Fatsa’nın dereleri aksa yukarı ” diye ya, işte aynen nehir yukarı akmaya başlıyor. Nehrin bu terse akmaya basladığı gün her yıl Kasım ayında Kamboçya‘da büyük şenliklerle kutlanıyor. Bu şenliklerin en büyüğü başkent Phnom Penh’de. Şehrin nüfusu 1.2 milyondan 2.5 milyona vuruyor, hayat duruyor, su şenlikleri başlıyor.

Su şenliklerinde kayık yarışları 12.yy dan beri yapılıyor ve kazanmak cok prestijli bir olay. Bundan dolayı 500’ün üzerinde kürek takımı yarışlara katılıyor.

Kayıklar 30 kişilikten 100 kişiliğe kadar olabiliyor. Yüz kişilik kayıkların geçmesi görülmeye değer, sanki sonunu göremeyecekmişsiniz gibi oluyor.

30 kişilik olanlarda ciddi hızlı yarış çıkıyor.

Her kayığın başında bir takım şefi var ve elindeki asayı kayığa vurarak tempo tutuyor.
Yarışlar tam üç gün sürüyor, 45000 yarışmacı katılıyor.
O gün yarışa çıkacak takımlar gümrük bölgesinin önünde toplanıyor.

Hakemler kayıkların kurallara uygun olup olmadığını denetliyor. Hazır olanlar yarışa başlamak için başlangıç çizgisine gidiyor.
Sırası gelmeyenler kendilerine ayrılan bölgede bekliyor. Arkada gördüğünüz gri binalar yarışmacıların kalması için yapılan geçici çadırkent.
Yarışı biten tribunlerin az ilerisine kayığını bağlıyor ve
diğer yarışları seyretmeye başlıyor.
Hava kararmaya başlayınca yarışmacılar ve seyirciler günün yorgunluğunu eğlenceyle atmaya çalışıyor. Phnom Penh sahil yolunda yere düşmek imkansız hale geliyor: o kadar sıkışık ki kalabalık sizi taşıyor.
Sahilyoluna kurulan panayır ve sahnelerde eğlence geç saatlere kadar sürüyor. Ülkenin en ünlü sanatçıları bedava konser verdiği için özellikle konser alanları çevresine girmek kolay değil ülkenin yüzde yirmi nüfusu orada.
Su şenliğinin bir başka hoş geleneği ise gemilerden yapılan ışık gösterileri. Kamu kuruluşları ile büyük özel firmaların gemileri iki saat boyunca nehir kıyısında toplananlara güzel anlar yaşatıyor.

Başar Kurtbayram

Gazella Turizm Kamboçya Turları

Gazella Turizm Kamboçya

Close